Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu bünyesinde çim üretimiyle ilgili daha fazla çalışma yapılabilmesi amacıyla “Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi” resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle kuruldu. Tire’deki toplam 52 bin metrekarelik 1’inci sınıf tarım arazisinde faaliyetlerini sürdürecek merkez, çim sektörünün tüm sorununa çözüm üretmeyi ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. EÜ Bayındır Meslek Yüksekokulunda öğrenciler ve öğretim üyeleriyle bir araya gelen Rektör Budak, Merkez hakkında Çim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ali Salman’dan bilgi aldı.
Çimin, ülke olarak da toplum olarak da çok iyi bilinmediğini ama son zamanlarda millet bahçeleri, rekreasyon alanları ve futbol sahaları nedeniyle dikkat çekmeye başladığını söyleyen Rektör Budak, “Avrupa’ya baktığımızda bir maçı izlerken futbol sahasının ne güzel göründüğü, rengi, yaz kış nasıl bu kadar bakımlı olduğu dikkatimizi çekiyor. Bunun sonucunda bizim yapmamız gereken eğitim ve bilim. Bu anlamda da üniversite olarak bir boşluk gördük. Ege Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk Çim Uygulama ve Araştırma Merkezinin Yükseköğrenim Kurumu Başkanlığımızdan resmi onayını aldık. Ancak biz, çim konusunda maalesef dışa bağımlıyız. Islah edilmiş genetik çeşitler var, ancak ithalat oranı yüksek. Hâlbuki bir taraftan devletimiz bir ekonomik rekabet içerisinde. Bizim; tohum, gübre, ilaç ve çimin mekanizasyonu anlamında dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor. Yerli ve milli üretime destek vermek adına merkezimizi kurduk” diye konuştu.
“Yerli ve milli üretime tam destek”
Ege üniversitesi(EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye’nin ilk Çim Uygulama ve Araştırma Merkeziyle ilgili Bayındır Meslek Yüksekokulunda öğretim elemanları ve öğrencilerle buluştu.
20 Kasım 2018 - 10:51
YORUMLAR