Amerikalı Bilgisayar Mühendisi Larry Page’in ortağı Sergey Brin ile birlikte, 1998 yılında faaliyetini başlattığı internette arama motoru Google’ın, bugün geldiği nokta inanılır gibi değil. Acaba bu iki girişimci o günden bugünü ön görebilmişler miydi.
Google’dan sonra dünya genelinde 1 gün içersinde en çok ziyaret edilen 2.sosyal medya sitesi Facebook. Alexa istatistiklerine göre dünyada 1.59 milyar sayıda kullanıcıya sahipmiş.
Türkiye’de her ay yaklaşık 39 milyon kişi Facebook’u ziyaret ediyormuş.
Harvard’lı öğrencileri internet ortamında buluşturmak amacıyla yola çıkan Mark Zuckerberg bugün dünyanın en zengin 100 insanı içinde yer alıyor.
Peki bu devasa sanal dünyanın hayatımızın merkezine oturması nelere mal oldu.
*Gazeteler her yıl tiraj kaybediyor. İnsanlar artık haberi internette okuyor.
ABD’de 54, İngiltere’de 38 gazete kapandı. Türk basını tarihinin en dramatik günlerini yaşıyor. Son üç yılda 11 gazete yayın hayatına son vermiş.
*Yeni Nesil Gazetecilik dönemi başladı. Bir tek tuşla haber elinizin altında.
Büyük emeklerle hazırlanan gazeteler bir süre sonra tarih olacak.
* Çok sayıda basın çalışanı işsiz kalma riski ile karşı karşıya
* 35 milyon tekil ziyaretçisi olan internet haber gazetelerine karşı basılı medya ne kadar direnebilecek.
*Sosyal Medya’nın yarattığı mutsuz, a sosyal ve internet bağımlısı büyük bir kitle oluştu.
*Çocuklar büyük bir tehlike ile yüz yüze. Akıllı telefonlar ve tabletler oyuncakları oldu adeta.
*Daha az okuyan, sorgulamayan ve iletişimi teknolojik dünyada kuran çoook sosyal bir toplum olduk.
*Tüm kutlamalarımızı sosyal medyada bol bol like yaparak kutlar olduk. Sesimizi duymadan, birbirimizi görmeden, dokunmadan, göz göze bile gelmeden iletişim kuruyoruz.
*Binlerce takipçisi olan sanal mutlu, yalnızlar olduk.
Çok dramatik bir tablo çizdim. Ama maalesef öyle. İnternette araştırma yaparken okuduğum ve epeyce güldüğüm bir haberi paylaşmak istiyorum. Umarım sizlerin de yüzünüzü güldürmeyi başarırım.
Google’ın kurucusu Larry Page Türklerin Google’ı kullanma şekline isyan etmiş. “Neden böyle yapıyorlar anlamıyorum” diyen Page yaptıkları detaylı analiz çalışmalarının sonucuna göre, Türk kullanıcılarının Google da araştırma yapmak, ya da bir bilgiye ulaşmak yerine diğer sitelere geçiş aracı olarak kullandıklarını tespit ettiklerini belirtmiş. Facebook’a girmek için Google’a Facebook yazmak, Twitter’a girmek için Google’a Twitter yazmak aklı başında bir insanın yapacağı iş değil. Böyle yaparak neyi amaçlıyorlar anlamıyorum. Derin ve detaylı analizler yapmasak Türkiye’de insanların Google’ı çok sık kullandıklarına inanmaya devam edecektik” demiş. Bizi zarara soktular. İlk başlarda sadece Türkiye’den Google’a giriş sayılarını baz aldıklarını ve bu sayılara göre kullanım oranının mükemmel olduğunu düşündüklerini söyleyen Page, oysa yıllardır raporları yanlış yorumluyormuşuz. Tüm istatistiklerimizi alt üst ettiler. Bunun hesabını kim verecek şimdi” demiş.
İlahi Larry Page sen Türkleri hiç tanımamışsın…
YORUMLAR