Manisa Tarımının Sorunları
Opt. Dr. Muzaffer YURTTAŞ

Opt. Dr. Muzaffer YURTTAŞ

Manisa Tarımının Sorunları

27 Mayıs 2016 - 15:58

Yeni hükümetin ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Manisa’dan ya da Ege’den bir tarım bakanı çıkması en büyük hayallerimden birsidir. Çünkü Manisa bir tarım bölgesidir ve pek çok insanımız tarım ile ilgilenmektedir. Gediz Ovası önemli bir ovamızdır. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş geldiği günden beri tarım ile ilgili konulara büyük ağırlık veriyor. Kendisine bu konuda müteşekkiriz. Manisa tarımının çözüm bekleyen sorunlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

En önemli sorun “Bölümmüş arazi sorunu” Bütünleştirme konusunda yaşanan sorunlar. 3-5 dönüm alanda tarımla rekabet olmaz. Dünyada tarım konusunda rekabet etmeye çalıştığımız ülkelerde binlerce dekar arazide çiftlikler kurulmuştur.

Tarım ilaçlarının bilinçsiz ve aşırı kullanımı. Toprak, yaprak su analizi yapmadan, zamansız ve bilinçsiz ilaçlama yapılması. Kalıntı sorunu konusunda çiftçilerin yeterli duyarlılık göstermemesi.

Gediz havzasında açık sulama sisteminin kapalı devreye geçilememesi, vahşi sulama sisteminin devam etmesi. Hem su israfına neden olunmakta hem de buharlaşma yolu ile mantar hastalıklarına davetiye çıkarılmaktadır. Vahşi sulama sonucu topraklarımız verimsiz hale gelmektedir.

Kooperatifçilik sisteminin gelişmemiş olması, üreticinin korumasız kalması, çek ve senet konusunda yaşanan olumsuzluklar. Üretici ürününü satarken destek olacak kurumların yetersiz oluşu en önemli sorunların başında gelmektedir.

Tarım Sigortası TARSİM konusunda yetersizlik ve yaşanan sıkıntılar. Hala bölgemizde tam olarak yaygın şekilde tarım sigortası yaptırılmamaktadır.

Tarım ürünlerinin ham olarak ve paketlenmeden satılması, katma değerin başkalarına bırakılması, tarımsal sanayinin yeterli gelişememesi. Tarım alanlarının yerleşime açılması, verimli arazilerin korunamaması. Verimli arazilere sanayi tesislerinin yapılması gelecek adına büyük sorundur.

Gediz Nehrinin temizlenmesi konusunda projelerin bitirilememesi, hala Gediz nehrinin kirliliğinin devam etmesi, sıvı atıkların arıtılamaması. Belediyelerin sıvı atık arıtma tesislerini kuramaması ya da işletmede yaşanan sorunlar nedeniyle Gediz nehrinde mekanik temizleme ve yatak düzenleme çalışmalarının yapılmasına rağmen biyolojik ve kimyasal temizlik sağlanamamıştır.

Ürünlerimizin dış piyasada yeterli tanıtılamaması, yeterli fuar vb organizasyonların eksikliği. Üzüm, çilek, zeytinyağı, yumurta, beyaz et konusunda ülkenin önde gelen üretici illerinden olmasına rağmen bu konu yeterince anlatılıp gerekli tanıtımlar ve projeler yapılamamakta ve hayata geçirilememektedir.

Manisa bir tarım ve sanayi kentidir. Bu sorunları çözmek STK, bürokrasi ve siyasetçi hepimizin görevidir. Ortak akılla bu ve benzeri sorunlar önce tespit edilmeli ve çözülmelidir. Odalar, Tariş, Tarım Müdürlükleri, basın, siyaset kurumu, üretici birlikleri, sulama birlikleri elini taşın altına koymalı ve çözümde ortak olmalıdır. Bu işin takipçisi olunmalıdır. Tüm üreticilerimize bereketli ve verimli bir sezon dileklerimle!

YORUMLAR

  • 0 Yorum