Memorial Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Durdu ve Doç. Dr. Mehmet Çakıcı’nın destekleri ile düzenlenen “Cardiac Memorial 22” sempozyumu 17 Eylül 2022 tarihinde Memorial Ankara Hastanesi konferans salonunda yapıldı. Sempozyuma yurtdışından kalp ve damar cerrahisi bölümünde görev yapan dünyanın önemli cerrahlarından Dr. Claudio Muneretto, Dr. Batt Merius ve Dr. Oleksandr Babliak; Memorial Sağlık Grubu’ndan da Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. Muzaffer Bahçıvan, Doç. Dr. Serkan Durdu, Doç. Dr. Mehmet Çakıcı ve Op. Dr. Alper Özgür konuşmacı olarak katıldı.
Kalp cerrahisinde minimal invaziv yöntemler ile ilgili yeni kılavuzların, teknik gelişmelerin ve yeniliklerin konuşulup, bilgi alışverişinin yapıldığı organizasyon “Minimal İnvaziv Koroner Bypass”, “Aort Kapak Hastalıklarının Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar” ve “Mitral Kapak” olmak üzere üç oturum şeklinde gerçekleştirildi. Kalp cerrahisi ile ilgili değerli bilgilerin paylaşıldığı programda vaka sunumları da yapıldı.
“Türkiye kalp cerrahisinde dünya lideri”
Günümüzde birçok hastanın çeşitli nedenlerle açık kalp ameliyatı olması gerektiğini ancak, son yıllardaki teknolojik gelişmeler ile birlikte kalp ve damar ameliyatlarının göğüs kafesi tamamen açılmadan minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilebildiğini belirten Doç. Dr. Serkan Durdu, katılımın yoğun olduğu “Cardiac Memorial 22” toplantısı ile ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Durdu, “Hastanemiz bünyesinde çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Ülkemizin kalp cerrahisinde modern yöntemlerin kullanıldığı ve minimal invaziv ile robotik kalp cerrahisinde dünya lideri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bu, ülkemizdeki ve neredeyse dünyanın her yerinden tedavi ihtiyacı olan hastalar için önemlidir. Küçük kesi yöntemi ve robotik cerrah hastaların tedavi konforunu en üst seviyeye çıkarmaktadır. Toplantımızda hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen çok önemli isimlerle cerrahi pratiğimiz ve bilimsel teorik bilgilerimizi paylaştık. Öte yandan gelecekte bayrağı teslim edeceğimiz genç meslektaşlarımızdan da yoğun bir katılım mevcuttu. Bu meslektaşlarımıza da eğitim istasyonlarıyla minimal invaziv kalp cerrahisi eğitimleri verdik. Bununla birlikte bizden önce Türkiye kalp cerrahisinin gelişiminde çok önemli katkıları olan değerli hocalarımızla da son derece keyifli sohbetler ettik” dedi.
“Genç kalp cerrahları, minimal invaziv ve robotik cerrahinin mentorleriyle buluştu”
Toplantının, minimal invaziv cerrahiye başlamak isteyen genç kalp ve damar cerrahları için yol gösterici olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Çakıcı, “Minimal invaziv ve robotik kalp cerrahisi ile ilgili toplantımızı büyük bir katılım ile tamamladık. Minimal invaziv ve robotik cerrahi, ameliyat sonrası dönemde hastalara ciddi avantajları bulunması nedeniyle ülkemizde gün geçtikçe daha çok önem kazanmakta ve tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Minimal invaziv ve robotik cerrahinin ülkemizde sadece belli başlı merkezlerde yapılması ve genç meslektaşlarımızın bu konuya gittikçe artan ilgisi sebebiyle böyle bir toplantıyı düzenleme ihtiyacı duyduk. Toplantıda gerek yurt dışı gerek yurt içi değerli katılımcılar bu konudaki deneyimlerini meslektaşlarımızla paylaştılar. Ayrıca genç meslektaşlarımız için kurduğumuz pratik uygulama alanları da yoğun teorik programa tamamlayıcı katkılar sağladı. Bu toplantı sayesinde meslektaşlarımız interaktif olarak minimal invaziv ve robotik cerrahinin mentorleriyle bir araya gelme ve sohbet etme şansı buldu. Böyle bir toplantıyı Memorial Sağlık Grubu’nun çatısı altında başarılı bir şekilde tamamlamış olmak bizim için en büyük mutluluk” diye konuştu.
“Günümüz kalp cerrahisinde hasta konforu ön planda”
Cardiac Memorial 22 toplantısının kalp ve damar cerrahisi alanında çok önemli bir organizasyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bingür Sönmez, konuşmasına söyle devam etti: “Bu toplantı alanında en iyi isimleri buluşturdu. En kıdemli cerrahlar, konunun en deneyimli uzmanları karşılıklı olarak çok dostça birbirleriyle bilgilerini paylaştı. Ben konuşmamda 125 sene önce kalbe konulan dikişten bugünkü ultra teknolojilere kadar olan geçiş sürecini anlatmaya ve özellikle “Bir hastaya bir işlem uyguluyorsanız en az mortalite, en az morbidite olması gerekir” düşüncesini vurgulamaya çalıştım. Çünkü hastaların yaşam kalitesi ve konforu çok önemli. Bizler çok şanslı cerrahlarız, çünkü kalp cerrahisinin en ilkel döneminden itibaren çalışmaya başladık ve bugünlere kadar geldik. Genç cerrahlar için deneyim çok önemli ve öğrenmek gerçekten kolay bir süreç değildir. Mutlaka aktif olarak sahaya girmek ve çalışmak gerekir. Bu tür toplantıların onlar açısından ve hepimiz için son derece faydalı olduğunu düşünüyorum.”
YORUMLAR