Dünyada ESCO, Türkiye’de “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” olarak düzenlenen mevzuatla Türkiye’de ilk defa çatı GES (Güneş Enerji Santrali) İzmir’de kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZENERJİ, İZGÜNEŞ şirketleri ve Tire Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilecek projenin sözleşmesini imzaladı. Kamu kaynağı harcamadan inşa edilecek GES projesinin Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’ndeki imza törenine Başkan Tunç Soyer’in yanı sıra, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım Eğitim Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy, İZENERJİ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bin 350 kilovat kurulu güce sahip ve yılda bir milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretecek santral ile ilçe belediyesi elektrik enerjisi giderlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, proje ile Tire Belediyesi’nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 50’sinin karşılanacağını söyledi. Örnek projeyi tek kuruş kamu kaynağı harcamadan İzmir’e kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Soyer, “İklim krizi ve beraberinde enerji krizi artık hayatın merkezinde. Ülkemizin farklı yerlerindeki sel felaketlerinde 9 can kaybettik. Popülist siyasetçiler sellerin siyasetçilerin zafiyeti olarak gösterilmesi için elinden geleni yapıyor. Ama bu felaketlerle daha çok yüzleşeceğiz. İklim krizi tüm şehirlere ağır bedeller ödetecek. Bu gezegende yaşamaya devam etmek istiyorsak, sevmek yetmez. Gezegenimiz hasta ve biz onu iyileştirmek zorundayız. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in dediği gibi ‘Biz doğayı korudukça, o da bizi korur.’ Bu yüzden, İzmir’de doğayla uyumlu yaşamı en temel ilkemiz olarak kabul ediyoruz.”
“Elektrik enerjisi üretiminde yüzde 540 artış̧”
2030’a kadar İzmir’de salınan sera gazını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini anlatan Başkan Soyer, “2019’da İzmir için aşkla yola çıkarken, bu güzel şehri daha da güzelleştireceğimize söz verdik. Seçim beyannamemizde 165 proje vardı. Alnımızın akıyla diyebiliyoruz ki; ‘Söz verdik, yaptık.’ 165 vaadimizin 144’ünü yani yüzde 87’sini tamamlamaktan onur duyuyoruz. Yalnız şehrimizin değil, dünyamızın geleceğini ilgilendiren büyük işlere imza attık. ‘İzmir’i iklim krizine dirençli şehir yapacağız’ dedik. Hiç durmadık. Mazeret değil icraat ürettik. ‘İzmir yüzünü güneşe dönecek’ dedik. Sözümüzü tuttuk. Belediye hizmet binalarının çatılarında GES kurduk. Belediyemize ait binalar tükettiği enerjiyi çatısından karşılıyor. Yaptığımız GES’lerle elektrik enerjisi üretiminde yüzde 540 gibi rekor oranda artış̧ sağladık. İzmir’e Cumhuriyet eseri kazandırdık” diye konuştu.
“GES ile yeşil enerjiyi şehrimize kavuşturacağız”
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ise şunları söyledi; “İhtiyacımız olan elektriği üretirken doğaya, çevreye sorumluluklarımızı göz ardı etmemeliyiz. Yeşil enerji üretimi burada devreye giriyor. Yarınlar için yaşadığımız gezegeni daha yaşanılır kılmak, gelecek nesillere temiz dünya bırakmak, çevreye duyarlı olmak ve kaynaklarımızı verimli kullanmak için yeşil enerji üretimini tercih etmemiz gerekiyor. GES bu döngünün başında. Stadımızın çatısına kurulacak GES ile yeşil enerjiyi şehrimize kavuşturacağız. Hiçbir maddi külfeti yok. Üretirken kazanan bir model.”
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Tanıtım ve Etüt Dairesi Başkanlığı Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy projenin arkasında büyük emek olduğunu vurgulayarak, “Kamu bina ve hizmetleri yüksek enerji tasarruf potansiyeline sahip. Kamu binalarında enerji tasarruf potansiyelinin belirlenmesi için bakanlığımız enerji verimliliği etütleri gerçekleştirdi. Yüzde 35'lik tasarruf potansiyeli gördük. Mevcut binaları iyileştirerek yüzde 35, 40 tasarruf mümkün. Yenilenebilir enerji ile ihtiyacımızı karşılayabiliriz. İklime, ülke ve kamu ekonomisine ciddi faydalar sağlamak mümkün” dedi.
İZENERJİ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan Türkoğlu “Dünyanın temel sorunu iklim krizine kalıcı çözümler bularak, İzmir'i öncü şehirler arasına taşıdık. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yap-işlet-devret modelini tarif eden kamu enerji performans sözleşmelerinin en başarılı uygulamasını ortaya koyduk. Kurumlar bütçelerini kullanmadan tesis sahibi olabiliyor” diye konuştu.
3 ay içinde tamamlanması hedeflenen GES santralinin projesini İZGÜNEŞ şirketi yapacak. Bin 350 kilovat kurulu gücü olacak santralin yılda bir milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretme potansiyeli olacak. Projenin ödemesi 15 yıl boyunca garanti edilen tasarruf ile sağlanacak. Tesis 15 yıl sonra bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne devredilecek.
Tire’ye temiz enerji yatırımı
Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu’nun çatısına yapılacak Güneş Enerji Santrali’nin sözleşmesi imzalandı. Proje “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” kapsamındaki ilk uygulama
22 Kasım 2023 - 16:03
YORUMLAR