Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uluslararası “Zor Havayolu ve Laringotrakeal Stenoz” Konferansı’nın ikincisi gerçekleştirildi.
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 5-6 Şubat 2016 tarihlerinde düzenlenen uluslararası katılımlı “Zor Havayolu ve Laringotrakeal Stenoz” Konferansı’nda Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH, Londra ve Stuttgart'tan gelen kulak burun boğaz uzmanları ve göğüs cerrahlarının gerçekleştirdikleri 3 ameliyatı, konferansa katılan 117 doktor canlı olarak izledi. Soluk borusu darlığı nedeniyle boynuna delik (Trakeotomi) açılan 1 hasta ile nefes almakta zorlanan 2 hastanın ameliyatının gerçekleştirildiği toplantıda, 30 hekime de gelişmiş maketler ile zor hava yolu eğitimi verildi.
İzmir’de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doç. Dr. Tolga Kandoğan başkanlığında uluslararası katılımlı olarak düzenlenen “Zor Havayolu ve Laringotrakeal Stenoz” Konferansı’nda canlı cerrahi uygulamaları ile maketler üzerinde eğitimler yapılırken etkinliğin bilimsel koordinatörlüğünü Doç. Dr. İbrahim Çukurova, kurs direktörlüğünü ise Prof. Dr. Pervin Sutaş Bozkurt ve Doç. Dr. Gaye Aydın üstlendi.
Toplantının birinci gününde tamamı İngilizce olarak sunulan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen konuşmacıların yanı sıra Londra, Stuttgart ve Viyana'dan gelen konuşmacıların sunumları katılımcı hekimler tarafından ilgiyle izlendi.
İkinci gün ise Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Tolga Kandoğan, Göğüs Cerrahı Soner Gürsoy, Londra’dan KBB Uzmanı Guri Sandhu ve Stuttgart'tan Constantin Kölmel ile Anestezi Uzmanı John Myatt tarafından 3 zor hava yolu ameliyatı gerçekleştirildi. Yapılan ameliyatlarda soluk borusundaki darlık nedeniyle boynuna delik (Trakeotomi) açılan ve konuşamayan Mesut Benli’nin boynundaki delik kapatıldı. Başarılı geçen operasyondan sonra yeniden konuşabilen hastanın solunum sıkıntısı da sona erdi. Yine darlık nedeniyle nefes almakta zorlanan 2 hastanın hava yolu darlığının giderildiği ameliyatları ülke genelinden toplantıya katılan 117 doktor canlı olarak izledi. Ameliyatlar esnasında aynı zamanda doktorların cerrahlara yönelttiği sorular tartışılarak çözüm önerileri de oluşturuldu.
İkinci gün canlı cerrahilerle eş zamanlı olarak Türkiye’nin en kapsamlı Zor Havayolu Kursu yapıldı. Antalya, İstanbul, Manisa ve İzmir’deki üniversite ve kamu hastanelerinde görevli öğretim üyeleri ile Tepecik EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Klinikleri öğretim üyeleri ve uzmanlarından oluşan 23 kişilik eğitmen kadrosu tarafından maketler, canlı mankenler ve Simmen 3G maket ( gerçek insan gibi tüm hayati fonksiyonları taklit eden canlandırma maketi) ile zor havayolu senaryosu oluşturularak, Çanakkale, Elazığ, İstanbul, Ankara ve İzmir'den katılan 30 kursiyer hekime Zor Havayolu Eğitimi verildi. Ayrıca 10 farklı istasyonda çocuk ve erişkin hastada kullanılabilecek tüm gereç ve aletlerin (laringoskoplar, supraglottik hava yolları araçları, fleksibl ve rigid bronkoskoplar, ultrason, tek akciğer ventilasyonu, blokerler, cerrahi teknikler, jet ventilasyon ) tanıtıldığı yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşen kursun sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.
Tepecik’te Canlı Yayında 3 Ameliyat
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uluslararası “Zor Havayolu ve Laringotrakeal Stenoz” Konferansı’nın ikincisi gerçekleştirildi.

10 Şubat 2016 - 10:27
YORUMLAR