Tokat Erbaa’da Hükümet Caddesi girişinde, 47 yaşındaki Hakan Yıldırım'a ait mısır ve kestane tezgâhı zabıta ekipleri tarafından kaldırılmak istendi. Belediye görevlilerinin satışa izin vermemesi üzerine Yıldırım, yanında getirdiği benzin şişesini üzerine dökerek kendini ateşe verdi. Çevredeki esnaf ve zabıta ekipleri müdahale derken ağır yaralanan seyyar satıcı hastaneye kaldırıldı. Olaya tepki gösteren İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, ekonominin ağır yara aldığı dönemde hırsızlık yapmadan, namusuyla evine ekmek götürmek isteyen seyyar satıcılara yapılan baskıları kabul etmediklerini, bir insanı ölüme sürükleyen Erbaa ve Tokat Belediyesi’ni kınadıklarını vurguladı.
Bu yıl içinde ülkenin farklı kentlerinde 28 seyyar satıcının tezgahını zabıtaya kaptırmamak için intihar girişiminde bulunduğunu, bunların 9’unun hayatını kaybettiğini hatırlatan Laçin, yüzlerce araç ve tonlarca ürüne el konularak imha edildiğini kaydetti. Pandemi döneminde sokak müzisyenlerinden seyyar satıcılara kadar birçok kişinin yaşamına son verdiğini vurgulayan Laçin, “Buna çözüm bulunsun, intiharlar durdurulsun. Yaşananların nedeni ekonomik sıkıntılar. Çözüm ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in uygulamaya koyduğu İzmir modelidir” diye konuştu.
Türkiye’nin güvencesiz çalışanları olarak müzisyen, seyyar satıcı, işportacı, ayakkabı boyacısı ve hamalları ile 6 milyon esnaf adına bu gidişe ‘dur’ dediklerini kaydeden Laçin, “Komşumuz açlıktan intihar edecek noktaya gelmişken bizler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiremediğimiz için tüm insanlıkla, yaşanan bu utancı paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yurt genelindeki belediye başkanlarına da seslenen Evren Laçin şunları söyledi: “Şirketlere ve işverenlere milyonlarca liralık teşvik, kira İndirimi, hibe verilirken seyyar esnafın payına açlık, işsizlik, yoksulluk ve ölüm düştü. Yıllardır belediyelerin kapısını aşındıran, bizi kayıt altına alın ve sabit esnafı rahatsız etmeyecek bir yerde küçücük tezgah açıp işgaliyemizi, vergimizi ödeyelim derken bir de bakıyoruz seyyar başına ayda ortalama 10 civarında ceza kesiliyor, aracına ve mallarına el konuluyor. Evimize ekmek götürmek için kazandığımız parayı cezalara yatırıyoruz. İzmir Seyyar Esnaf Meclisi olarak başta 200 bin İzmirli seyyar esnafın her türlü sorununa karşı Varyant’ta Fatih Cami bitişiğindeki genel merkezimizde yardıma hazırız. Unutmayalım, seyyar esnaflarımız ülke ekonomisine her yıl 600 milyar TL’lik katma değer sunarken büyük şirketlerin ve kamu sektörünün işten çıkardığı milyonlarca vatandaşa, atanamayan öğretmene, öğrenciye ve emekçiye yeni ekmek kapısı oluyor.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdikleri ‘İzmir Modeli’ ile şehrin sokaklarında seyyar satıcı ile zabıta kavgalarına son verdiklerinin vurgulayan Evren Laçin, “İzmirliler, seyyar satıcılar ile zabıta görevlilerinin sorunları diyalog ve istişare yollarıyla çözüme kavuşturmasından memnun. Başkanımız Tunç Soyer ve Zabıta Daire Başkanlığı bu birlikteliği diyalog içinde oluşturdu. Bu yapının ülkemizdeki tüm belediyelere örnek olmalı. İzmir’deki uygulamalar örnek alınarak geliştirilirse ülkemizde sokaklarda huzura kavuşur, seyyar satıcı ve zabıta kavgalarına son verilir” diye konuştu.
Seyyar-belediye çatışmasına İzmir modeli istiyorlar
Evine ekmek götüren seyyar satıcıların birçok ilde yok edilmesi gereken böcek gibi görüldüğünü söyleyen İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Tokat’ta zabıtaya ekmek teknesini vermek istemeyen emekçi kardeşimiz gibi kendimizi mi yakalım?” dedi
13 Aralık 2023 - 16:26
YORUMLAR