"Sağlıkta şiddeti kınıyoruz"

"Sağlıkta şiddeti kınıyoruz"

Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği, “Hemşirelik Haftası Ortak Programı”,  Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirildi.

"Sağlıkta şiddeti kınıyoruz"

Ege Üniversitesi(EÜ) Hemşirelik Fakültesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği, “Hemşirelik Haftası Ortak Programı”,  Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde gerçekleştirildi.

18 Mayıs 2019 - 11:02

Etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge,  Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Hatice Gözmen, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Temsilcisi Uzman Hemşire Dilek Ayakdaş Dağlı konuşma yaptılar.

Programın açılışında konuşan  Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “ Hemşirelik Fakültemiz ile her zaman gurur duyuyoruz. Tüm sağlık personelimizin Hemşirelik Gününü kutluyorum. Türkiye’deki ilk hemşirelik fakültesi mezununu Ege Üniversitesi vermiştir. Ege Üniversitesi içinde 2018’de Hemşirelik Fakültesi 16 Fakülte arasından akademik performans olarak en başarılı olanı” dedi. Ege Üniversitesi’nin genel durumu ile de ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, 2018’de 30 bin üniversite arasında 125 basamak yükselerek 616’ncı sıraya geldi. Hemşirelik Fakültemiz ise ilk 200’de. 2017 yılında projeler için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) 25 milyon TL para alırken, 2018 yılında 48 milyon TL aldık. Güven ve huzur ortamında bunlar gerçekleşebiliyor. Hedefimiz 2019 senesinde bu rakamları 100 milyon TL’ye ulaştırmak” şeklinde konuştu.

Sağlıkta şiddeti her zaman kınadıklarını belirten Prof. Dr. Necdet Budak; “Hastanemizde; güvenlik görevlisi, polis, bekçi ve jandarma olmak üzere dört ayrı güvenlik birimi eşgüdüm halinde görev yapıyor. Çalışanlarımızın huzur ve güvenini sağlamak bizim için çok önemli. Yaptığımız iş, Türkiye’de bir ilk. Polikliniklerimizin güvenliğine yönelik çalışmalarımız devam etmekte. Fakülte ve hastane çevresinde de düzenlemeler yapıyoruz. Biz istiyoruz ki sağlık çalışanlarımızın boş vakitlerinde kafalarını dinleyip, rahatlayabilecekleri alanları olsun. Bu yüzden yürüyüş parkurları ve yeşil alanlar oluşturuyoruz” dedi.

“Hemşire herkes için sağlık hedefinde öncü bir sestir”

Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Bilge, hemşirelik gününün tarihçesinden söz ederek; “Kırım Savaşı’nda, İstanbul’da Florence Nightingale’in yaralı askerlerle her türlü imkansızlıklara rağmen, karanlıkta, elindeki lamba ile bakım vererek, ölüm oranını düşürmesiyle dünyada modern hemşirelik başlamıştır. Florence Nightingale’in  doğum günü olan 12 mayıs, 1974 yılından bu yana Dünya Hemşireler Günü olarak kutlanmaktadır. Aslında savaş gibi var ile yokun, yaşam ile ölümün, kol kola dolaştığı ortamlarda lamba metaforu ile aydınlığın elden ele dolaşması, bilginin aktarılışı ve yaşamın aydınlığının sunulması bizi ve mesleğimizi güçlü tutmaktadır” dedi.

Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Hatice Gözmen, “Hemşirelik mesleği, insanı merkeze aldığı için, insan gibi çok yönlü ve kompleks bir olgudur. Geçmişten bugüne kadar en zor koşullardan geçerek en az lisans eğitimi düzeyine dayandırılmış, yaşam boyu öğrenme, insana duyulan saygı, etik ilkelere bağlılık; bu mesleğin temellerini oluşturmaktadır. Uluslararası Hemşireler Konseyi her yıl olduğu gibi  bu yıl da tüm hemşirelerin tek ses olması için ortak bir tema belirlemiştir. Bu tema; ‘Hemşire herkes için sağlık hedefinde öncü bir sestir’ Tema kapsamında, toplumun hakkı olan sağlık koşullarına erişmesi ancak sağlık çalışanlarına olumlu çalışma ortamlarının yaratılması ile mümkündür” diye konuştu.

Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Temsilcisi Uzman Hemşire Dilek Ayakdaş Dağlı, “Uluslararası Hemşireler Konseyi’nin bu seneki temasında belirtildiği gibi herkes hak edilen sağlık hizmetini alabilmelidir. Nitelikli bakımın olmazsa olması, hem hasta hem biz hemşireleri gerçek anlamda bütünleştiren bir sağlık sisteminin olmasından geçmektedir. Mevcut sağlık sistemi içerisinde de yine biz hemşirelerin hak edilen sağlık hizmetini sunabilmesi ve öncü bir ses olabilmesi için yapılması gerekilen bazı düzenlemeler bulunmaktadır” diye konuştu.

Hemşirelik ve resmin ortak yönü: “Sevgi”

Ege Üniversitesi Hemşirelik Haftası Etkinliği kapsamında düzenlenen resim sergisinde, Ege Üniversitesi Hemşiresi Figan Emrem’in eserleri sanatseverlerle buluştu. Resim yapmaya küçük yaşlarda başlayan Emrem, “ Resim yaparken dünyayla ilişkim kesiliyor, onkolojide çalıştığım için resim hobiden ileriye gitti, stres atmak gibi oldu. İçimden geldiği gibi o an ne yapmak istersem onu yapıyorum. Hemşirelik de resim gibi sevgiyle yapılan bir meslek. Hemşirelik; insanlara yardım etmek, resim yapmaksa insanlara kendini anlatmak demek, ama ikisinin de temeli sevgi” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması