Akdeniz diyetinin bitkisel proteinlerle ve diğer doğal katkılarla besin değerleri açısından zenginleştirilerek yeni ürünler geliştirilmesini amaçlayan proje koordinatörlüğünün de Türkiye olduğu tek proje olup, 1 milyon 907 bin 500 Euro bütçeden oluşuyor.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus’un öncülüğündeki proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, çok uluslu, araştırma geliştirme, inovasyon iş birlikli, disiplinlerarası önemli projelere imza atıyorlar. Üniversitemizin kısa dönemdeki hedeflerinden birisi uluslararası tanınır araştırma üniversitesi olmak. Kampüsümüzde oluşturduğumuz ekosistem sonucunda araştırmacılarımız son üç yıl içinde daha çok katma değer yaratabilecek nitelikte Ar-Ge çalışmaları yürütmeye başladılar. Bu çalışmalarımızla hem ülkemiz hem de dünya ekonomisine etkin ve nitelikli katkı sunuyoruz. Ege Üniversitesi, farklı ülkelerden araştırmacılarla yürütülen ortak projelerin sayısı her geçen gün artmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Akdeniz diyetinin bitkisel proteinlerle ve diğer doğal katkılarla besin değerleri açısından zenginleştirilerek yeni ürünler geliştirilmesini amaçlayan proje PRIMA Programı kapsamında fonlanmaya uygun görüldü. Ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacağına inandığım projede görev alan araştırmacılarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi
“Yeni ürünler geliştirilecek”
Avrupa Birliği tarafından PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) projeleri, Tarım Gıda Zinciri Agro-Food çağrısı kapsamında desteklenen ve Türkiye ile birlikte; İtalya, İspanya, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Lübnan ve Tunus’un yer aldığı 7 ülkenin bulunduğu ‘Functionized Tomato Products’ –FunTomP- isimli projede Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü partner olarak yer aldı. Projenin Türkiye ayağını Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus’un öncülüğündeki Dr. Öğr. Ayça Akyüz, Dr. Öğr. İdil Tekin ve Yüksek Lisans Öğrencisi Zülal Aksoy tarafından yürütüyor.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus, “Proje ekibimiz, uzun süredir, atıklardan katma değeri yüksek bitkisel proteinlerin eldesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. PRIMA projesi kapsamında var olan Akdeniz diyetinin bitkisel proteinlerle ve diğer doğal katkılarla besin değerleri açısından zenginleştirilerek yeni ürünler geliştirilmesini amaçlıyoruz. Gerçekleştirilecek proje ile sıfır atık ilkesi kapsamında sürdürülebilirliğe ve Türk sanayii ortakları ile ülke ekonomisine katkı sağlanacağına inanıyoruz” dedi.
Ufuk2020 Programı’ndan PRIMA’ya tahsis edilen fonlar ile desteklenecek Bölüm 1 çağrıları kapsamında toplamda 15 proje desteklenmeye uygun bulundu. Çağrı kapsamında Türkiye’den 8 proje (1 projede koordinatör olarak, 7 projede partner olarak) toplam 2 milyon 635 bin 180 Euro AB hibesi ile Ufuk2020 Programı kapsamında desteklenecek.
YORUMLAR