Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (Ege Teknopark) faaliyet gösteren Tolkido Sosyal Girişimin kurucu ortağı bilgisayar mühendisi Can Yıldız, konuşma güçlüğü çeken tüm çocukların yaşam alanında bulunan nesneleri ve eğitimlerinde kullanılan görsel eğitim kartlarını bireyselleştirilebilir ve anne sesiyle seslendirilebilir hale getiren eğitim materyali geliştirdi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, donanım ve yazılımı da kendilerine ait olan Yıldız’ı tebrik etti.
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Can Yıldız, Ege Teknopark bünyesinde Tolkido Sosyal Girişim adıyla bir şirket kurdu. Bilgisayar mühendisi Can Yıldız, kurucu ortağı olduğu şirkette yürütülen Ar-Ge faaliyetleri kapsamında, başta otizmliler olmak üzere konuşma güçlüğü çeken tüm çocukların yaşam alanında bulunan nesneleri ve eğitimlerinde kullanılan görsel eğitim kartlarını bireyselleştirilebilir ve anne sesiyle seslendirilebilir hale getiren eğitim materyali geliştirdi. Uzun süren araştırmaların ardından piyasaya sürülen ürün çocukların konuşma güçlüğünü aşmalarında büyük faydalar sağladı. Eğitim materyalinin daha da geliştirilmesi için şirket bünyesinde çalışmalar sürerken, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bilgisayar mühendisi Yıldız’ı ziyaret etti.
YAŞAM ALANLARINDAKİ HER NESNE SESLİ HALE GELİYOR
Geliştirdikleri ürünün sadece kartları değil otizmli veya konuşma güçlüğü çeken çocuğun yaşam alanında bulunan her nesneyi sesli hale getirdiğine dikkat çeken Yıldız, “Yani bir ev ya da okul hayal edin ve bu cihazı dokundurduğunuz her şey anne sesiyle sesli hale geliyor. Kartlar ise, kredi kartı büyüklüğünde ve çocuğa öğretmek istediğiniz kelimenin görselini üzerine yapıştırabildiğiniz formatta. Kartı kişiselleştirip, Tolkido cihazınıza bu kart ya da etiketin karşılığı olan ses kaydını yapıyorsunuz. Ses kaydının uzunluk sınırı yok. Kart adedinin de sınırı yok. Binlerce nesne ya da kart Tolkido ile sesli hale gelebiliyor. Kartlar ya da nesne seslendiren etiketlerimiz için temassız iletişim teknolojisini kullanıyoruz” dedi.
DONANIM VE YAZILIM KENDİLERİNE AİT
Anne sesi ya da çocukların sevdikleri bireylerin sesinin eğitim sürecinde kullanılmasının çok önemli bir detay olduğunu söyleyen Yıldız, ürünün donanım ve yazılım geliştirmelerinin kendi Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Çocukların güvendikleri seslerden konuşmayı öğrenmeleri, iletişim kurmaya büyük bir motivasyon sağladığını hatırlatan Yıldız, “Tolkido ile bu öğrenme sürecini hızlandırıp, eğitimin verimini arttırıyoruz. Ekonomik olarak da aileye büyük bir fayda sağlıyoruz. Bu kartlar ve etiketler binlerce kez yeniden kullanılabilir. Yani çocuk o kartı öğrenince, kart üzerindeki görsel ve içindeki ses kaydı değişebiliyor. Yeni materyal ya da kart almaya gerek kalmıyor” diye konuştu.
“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
Firmanın yaklaşık 2 yıldır Ege Teknopark bünyesinde Ar-Ge faaliyetlerini yürüttüğünü hatırlatan Rektör Budak, Ar-Ge ve inovasyona önem verdiklerini dile getirdi. Ege Üniversitesinde gelişen teknolojinin yakından takip edildiğini söyleyen Rektör Budak, “Dünyada teknoloji anlamında çok ciddi atılımlar yapılıyor. Ege Üniversitesi olarak Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz destekle bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çağın gerisinde kalmıyoruz ve gelecek teknolojisine yön veren kurumlar arasında yer almak için yoğun bir çaba harcıyoruz. Ege Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmalarımız da bunlara güzel bir örnek. Konuşma güçlüyü çeken çocuklara yönelik eğitim materyali geliştiren Can Yıldız’ı tebrik ediyorum” dedi.
YORUMLAR