Meslek fabrikası bünyesinde görev alan eğitimcilerin belediyenin hizmet alımı kapsamında yapılan ihale sürecinin 28 Aralık 2020 tarihinde biteceğini sürecin başından beri bildikleri ve bu şartı bilerek çalıştıkları iddia edilirken, hiç kimsenin kapı dışarı edilmesinin söz konusu olmadığı bilakis pandemi sürecinde Tunç Soyer’in kadın istihdamı konusundaki hassasiyeti ile kadın eğitmenlerin istihdam edildikleri vurgulandı.
Kapılarından alınıp kapılarına bırakıldılar
Meslek fabrikası bünyesinde saatlik ücret ile meslek dersleri veren eğitmenlerin gönüllü olarak hiç bir zorlama olmadan tamamen kendi istekleri ile sürece dahil oldukları çalıştıkları süre boyunca da haklarını tamamen aldıkları dile getirildi. Pandemide riske girdik söylemlerine karşın; mart ayından itibaren artan pandemi şartlarında eğitmenlerin İBBB tarafından tahsis edilen servis ile kapılarından alınarak mesai bitiminde kapılarına kadar bırakıldıklarının altı çizildi.
Pandeminin yanı sıra İzmir depremi sürecinde eğitimlere ara verildiği ancak sözleşme bitiminde eğitmenlerin hak kaybına uğramamaları için yine eğitmenlerden gelen gönüllü çalışma talebinin iyi niyet çerçevesinde değerlendirildiği ancak gönüllü çalışma sürecinin başladığı ilk gün kapı dışarı edildik söylemlerinde gerçeklik payı olmadığı belirtildi. İhale sürecinin yasal mevzuat hükümlerince belirlendiği belediye yöneticilerinin inisiyatif kullanabilecekleri bir süreç olmadığı her yıl olduğu gibi bu yıl da yıl sonunda sona ereceğinin çalışanlar tarafından bilindiği vurgulandı. Yıllardır halk eğitimlerde de 12 ay boyunca sürekli bir iş imkanı olmadığı yılda en az bir ay boş kaldıklarının da herkes tarafından bilindiği ifade edildi.
Meslek fabrikası bir aile ortamıdır
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın zor süreçlerde bir aile ortamı misali ev sahipliği yaptığı gerek yöneticilerinin gerek ise çalışanlarının sürece dahil olan tüm eğitmenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarına çözüm üretebilmek adına üstün fedakarlıklarda bulundukları dile getirildi. Ancak gelinin noktanın başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve bu süreçte çaba gösteren bürokratlar için üzücü, verilen emekleri hiçe sayan bir noktaya vardığına dikkat çekildi.
Hak ararken adil olunmalı
Sürekli ve daimi bir işin herkesin hakkı olduğunu ancak hak aranırken adil davranılması gerektiği vurgulandı. Halk eğitimlerde yıllarca görev yapıp maske sürecinde ya da 1 ay gibi kısa bir süreçte Meslek Fabrikası ile tanışan eğitmenlerin kadro talepleri değerlendirilirken maskeye dahil olamayan ancak yıllardır meslek fabrikasına emek vermiş eğitmenlerin haklarının da göz ardı edilmemesi gerektiğinin altı çizildi.
Kimse kapı dışarı edilmedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası bünyesinde pandemi sürecinde maske dikiminde çalışan eğitmenlerin daimi iş talepleri gündemde sıkça yer alırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yöneltilen “kadın eğitimcileri kapı dışarı etti” tartışması yeni bir boyut kazandı.
09 Ocak 2021 - 01:15
YORUMLAR