"Kaynaklar doğru kullanılmamış"

"Kaynaklar doğru kullanılmamış"

CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, Aliağa Belediyesi’nin 2018 Denetim Komisyon Raporu’nu değerlendirdi.

"Kaynaklar doğru kullanılmamış"

CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz, Aliağa Belediyesi’nin 2018 Denetim Komisyon Raporu’nu değerlendirdi.

27 Mart 2019 - 13:18

Aliağa Belediyesi’nin 2018 yılına ait gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerine ait Denetim Komisyonu Raporu açıklandı. Rapordaki verilere göre, Aliağa Belediyesi’nin ortağı olduğu şirketlerle birlikte toplam borç stoku 236 milyon 336 bin 924 lira 48 kuruş olarak tespit edildi.
Komisyon raporunun oldukça ilginç veriler barındırdığını ifade eden CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz “Bu rapor, Aliağalıların parasının nasıl sorumsuzca dağıtıldığının, belediye bütçesinin nasıl yönetilemediğinin çok açık göstergesidir. Daha önceden kulağımıza çalınan bazı hususlar dolayısıyla zaten bu tabloyu tahmin ediyorduk. Komisyon raporu Aliağa Belediyesi’nin neden borç batağına düştüğünü, neden pek çok firmayla icralık olduğunu ve kimlere çıkar sağlandığını da net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.
“BORÇLANMA BİR MECBURİYET HALİNE GELMİŞ”
Raporda bazı hesaplamaların yanlış yapıldığını da ifade eden Durmaz “2018 yılı Aliağa Belediyesi’nin varlıkları toplamı 189.070.410,77 TL olarak belirtilmesine rağmen, gerçekte varlıkların net toplamı amortismanlardan arındırılmış haliyle 131.288.474,57 TL’dir. Bu haliyle Aliağa Belediyesi’nin varlıklarının toplamının borçları karşılamaya yetmediği, borçlanmadaki artışın beraberinde faiz yükündeki artışı da getireceği ve belediyenin mevcut faaliyetlerini devam ettirebilmesi için borçlanmanın bir mecburiyet haline geldiği açıkça görülüyor. Bu tablonun kabul edilebilmesi mümkün değildir.” şeklinde konuştu.
BORÇ YÜKÜNDE YÜZDE 572 ARTIŞ
Aliağa Belediyesi’nin 2014 yılı borç toplamı 41 milyon lira iken 2017 yılı hesaplarında bu borcun yüzde 268 oranında artarak 110 milyon lirayı aştığını belirten CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz “2017 yılından 2018’e kadar ise mevcut borç tutarı yüzde 86 artarak 236 milyona ulaşmıştır. Yani Aliağa Belediyesi’nin mevcut borç stoku 2014-2018 yılları arasında tam yüzde 572,4 oranında artış göstermiştir. Dönem içinde bazı belediye arazilerinin satışı ile elde edilen gelirler olmasa mevcut rakam 300 milyon liralara ulaşacak seviyededir. Belediye varlıklarının neredeyse iki katına yaklaşan bir borç miktarının izahı hiçbir şekilde yapılamaz” diyerek raporda yer alan bazı noktalara değindi.
“DOĞRUDAN TEMİNLE İHALEDEN KAÇILMIŞ”
“Raporda açıkça görülüyor ki, pek çok mal ve hizmet alımı ihaleden kaçmak için doğrudan temini mümkün kılacak parçalara ayrılarak piyasadan temin edilmiş, bu alımlar da hep aynı firma üzerinden yapılmıştır. Örneğin bir çiçek marketten toplamda 2.145.688,40 TL tutarında mal alımı görülürken, sözkonusu alımlar 47 ayrı fatura ile belgelendirilerek ödemelerin doğrudan temin bedeli altında kalması sağlanmıştır. Yine aynı şekilde, bir filo kiralama firmasından 98 adet alışla 457.712 TL ödeme yapılmıştır. Bu ve buna benzer 43 ayrı işlemde ihaleden kaçmak için doğrudan temin yöntemiyle mal ve hizmet alımına gidilmiştir.
Bu alımlara ilişkin piyasa araştırmasında fiyat teklifi alınan diğer firmaların da ya aynı adreste faaliyette bulunduğu ya da firma yetkilileri arasında akrabalık ilişkisi olduğu açıkça görülmekte. Bazı firmalara aynı gün içinde 2 ayrı fatura ile 2 ayrı ödeme yapılmış olması da, işi doğrudan temine dahil etmek için kurulan kumpasın bariz delilidir.”
95 BİN NÜFUSA 206 BİN BAYRAK
“Bütün bunların dışında, geçtiğimiz bir yıllık süre zarfında Aliağa belediyesi tarafından 150’si ilçe dışına gönderilmek üzere toplam 1000 adet cenaze çelengi alımı yapılmıştır. Oysa TÜİK 2017 yılı verilerine göre Aliağa’da toplam 415 kişi vefat etmiştir. Dolayısıyla, Özel Kalem Müdürlüğü’nce gerçek ihtiyaca uygun talep müzekkeresi oluşturulmadığı da açıkça görülmektedir. Yine benzer bir örnek verecek olursak, Aliağa Belediyesi geçtiğimiz bir yıl içerisinde toplam 206 bin bayrak yaptırmıştır. Aliağa’nın nüfusunu göz önüne alacak olursak, ortalama olarak kişi başına iki bayrak düşmektedir.
Yine 2018 yılı içinde çıkılan ihalelerde oluşturulan ihale komisyonlarının da uygun personelle oluşturulmadığı raporda açıkça görülmektedir.”
274 FİRMAYA BORÇ
“Belediyeler, meclis kararı olsa dahi bütçe gelirlerinin yüzde 10’undan fazla borçlanma için İçişleri bakanlığı iznine ihtiyaç duymaktadır. Oysa ki Aliağa Belediyesi, faizleriyle birlikte toplamda 30 milyon lira iç borçlanma yapmıştır. Bu rakamın yüzde 10 sınırını aşan 20.284.243.26 TL’lik bölümü için gerekli izin alınmamış olup 5393 Sayılı Belediye kanunu’nun 68/e maddesine aykırı davranılmıştır.
Aliağa Belediyesi’nin 2018 yıl sonu itibariyle piyasada 274 firmaya borcu bulunmaktadır. Alacaklı firmaların 215’inin 10 bin liranın üzerinde faturası olduğu ve bunların 13’ünün 1 milyon liradan fazla alacağı olduğu göz önüne alınırsa ne kadar vahim bir tabloyla karşı karşıya kalındığını daha iyi anlaşılabilir.”
104 İŞÇİNİN NE GÜNAHI VARDI?
“Hepinizin bildiği gibi, gelir gelmez kadro fazlalığını gerekçe göstererek 104 personeli işten atan sayın Serkan Acar, şu an Aliağa Belediyesi’nde 933 personelle hizmet vermektedir. Bu personelin 664’ü Aliağa Belediyesi Personel Limited Şirketi yüklenici firma personeli olarak görülmektedir. Madem ki bu kadar personel ihtiyacı vardı, o 104 emekçinin ne suçu vardı? Belediye kasasından bu kadar gereksiz harcama yapılırken 104 işçinin maliyeti mi fazla gelmişti?”
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE BİR KONSER BEDELİ KADAR YARDIM
Aliağa Belediyesi’nde savurganlığın had safhaya eriştiğini vurgulayan Özcan Durmaz “Kiralanan araç sayısının fazlalığından tutun da Sosyal ve Kültürel İşler bünyesinde kullanılmak üzere alınan marka telefonlara kadar sayısız gereksiz harcama yapılmıştır. Piyasa araştırması doğru dürüst yapılmadan, ihalesiz ve adrese teslim şartnamelerle satın alınan mal ve hizmetlerle Aliağa Belediyesi çok büyük zarara uğratılmıştır. Bunun vebalini kimse kaldıramaz. Bir yandan har vurup harman savrulurken, öte yandan gerçek harcama kalemleri sadece göstermelik tutulmuştur. Örneğin bir tek Sertap Erener konseri için 318 bin lira harcama yapılıp business class uçak biletleri, 7-8 bin liraları bulan yemek faturaları çıkartılırken, ilçemizdeki ihtiyaç sahiplerine yapılan ayni ve nakdi yardımların toplamı sadece 355 bin lira olarak gerçekleşmiştir. Sosyal belediyecilik bu değildir. Aliağa halkı bunun hesabını mutlaka soracak, sorumlulara gereken cezayı kesecektir” şeklinde konuştu.
KAYNAKLAR DOĞRU VE VERİMLİ KULLANILMIYOR
Serkan Acar döneminde gerçekleştirilen ve ‘prestij projeleri’ olarak adlandırılan Avcı Ramadan, Ağapark, Sanat Sokağı, İzmir Caddesi gibi yatırımların toplam bedelinin ise 20 milyon lira bile tutmadığını ifade eden CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz “Sayın Belediye Başkanının 5 yılda eline geçen bütçe ile gerçekleştirdiği yatırımlar ortadadır. Aliağa’da kaynak var, bu kadar büyük borç yüküyle karşı karşıya kalınmasının nedeni, kaynakların doğru ve verimli şekilde kullanılmamasıdır. Biz göreve geldiğimizde tüm harcamalarımız halka açık, şeffaf şekilde yapılacak, mal ve hizmet alımları en uygun fiyatla Aliağa esnafından temin edilecektir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla ilçemizde refah artacak, belediyemiz de bu borç yükünden en kısa sürede kurtulacaktır.” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması