Duygusal anlar yaşatan sunumun ardından sırasıyla Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak, Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic ve Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya konuşma yaptı. Daha sonra katılımcılar kültür merkezi girişindeki sergi salonunda sanatçılar Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp tarafından açılan "Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler" isimli fotoğraf sergisini gezdi. Sergi sonrası protokol tarafından gökyüzüne barışı simgeleyen beyaz güvercinler uçuruldu.
“UNUTMUYORUZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”
Konuşmasında “1995 yılında insanlık, yeryüzü tarihinin en korkunç katliamlarından birine tanık oldu” diyen Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, sözlerine şöyle devam etti: “Soykırımcılar bir halkı kadın, erkek, çocuk, yetişkin ayırmadan yok etmek için oradaydılar. Binlerce insanı Birleşmiş Milletlerin güya koruması altında iken, Avrupa’nın ortasında tüm dünyanın adeta gözü önünde öldürdüler. Büyük bir acıyla hatırladığımız bu olay, insanoğlunun geçmişten ders çıkarma, bu dünyayı tüm renkleriyle yaşayıp bölüşme konusunda ne kadar yetersiz ve unutkan olduğunu da göstermiştir. Hiçbir renk, ırk, kan, köken, din, milliyet, böylesi faciaların gerekçesi olamaz. Srebrenitsa’da yaşanan ve bilinen rakamlarla en az 8.372 insanın vahşice katledilmesiyle sonuçlanan bu elim olayı, bugün, “Unutmuyoruz, unutturmayacağız” diyerek, hüzünle, acıyla yeniden yaşıyoruz. Katliamda hayatını kaybeden o masum insanları rahmetle anıyoruz. Orada yaşanan gerçekleri en yalın haliyle yansıttıkları için Ayşegül Hanım ve Aylin Hanım’a, ayrıca tüm değerli konuklarımıza törenimize katıldıkları için teşekkürlerimi sunuyorum.”
“TEK İSTEĞİMİZ ADALET”
Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic de “Srebrenitsa bölgesinde yapılan soykırımın kurbanlarını anmak amacıyla bugün burada toplandık. Bu tören ve benzer faaliyetler ile Srebrenitsa katliamının kurbanlarının hatırasına sahip çıktığınız için size çok büyük minnet duygusu içindeyim. Türk halkının kurum ve temsilcilerinin, Boşnak halkı üzerinde yapılan soykırımın unutulmaması için gösterdiği çabaları çok değerli görüyorum. Srebrenitsa annelerini unutmayalım. 8.372 sayısını unutmayalım. Tek isteğimiz adaletin yerini bulmasıdır. Kurbanlar adalete, suçlular ise cezaya tabidir. Bosna Hersek’te olan bu acılı olayları tüm dünyanın hatırlaması ve buradan bir ders çıkarması lazım. Bugün burada toplanmakla adalete, ülkemize ve halkımıza çok önemli bir destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Zulümden uzak olan, zulmü yaşamış olan gibi tepki verene kadar adalet yerini bulmaz. Burada bulunan insanlar ve genelde Türkiye’de bulunan insanlar bunun nasıl yapılması gerektiğine çok güzel bir örnektir” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE HER ZAMAN YANINIZDA”
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya ise konuşmasında şunları kaydetti: “Srebrenitsa’da yaşanan bu soykırım, insanlık tarihinin kara lekesi olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Unutmamız mümkün değildir. Demokrasi ve insan hakları konusunda bize ders vermeye çalışan Avrupa’nın gerçekleştirdiği bu soykırımı her zaman hatırlamamız ve hatırlatmamız gerekmektedir. Bunu özellikle Avrupa’ya her zaman hatırlatmamız gereklidir. Biz Türkiye ve Dışişleri Bakanlığı olarak daima Bosna Hersek’in yanındayız. Şehitlerini kendi şehitlerimiz olarak görmekteyiz. Katliamda hayatlarını kaybeden Boşnak kardeşlerimizin kederli ailelerine bir kez daha taziyelerimizi sunuyor ve tüm şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”
AVRUPA’NIN GÖBEĞİNDE KATLİAM
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak “20. yüzyılın sonunda modern dünyanın, Avrupa’nın göbeğinde yaşanan bu katliama sadece Türk ve Müslüman oldukları için bütün dünya gözünü kapattı, kulaklarını tıkadı. Böyle bir facia bu çağda, Avrupa’nın göbeğinde meydana geldi. Bu çok acı bir olay. Bosna Hersek bizim dost ve kardeş ülkemiz, kendi evimiz. Bosna Hersek ile ilişkilerimizi her zaman en üst düzeyde tutmamız lazım. Bu anlamlı töreni düzenleyen Belediye Başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZA BARIŞI ÖĞRETİYORUZ”
Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic de “Biz 1993 senesinde ailemle birlikte canımızı zor kurtararak Bosna Hersek’ten Türkiye’ye sığındık. Buraya gelmeden evvel telefona sarıldık, Türkiye’yi aradık. O telefon Kemal Baysak Bey’in telefonuydu. Bize ‘Buraya gelin’ diye bağırıyordu, sonra hat kesildi. Biz de otobüsle, trenle, bir kısım da yaya olarak, bir şekilde Türkiye’ye geldik. O günden bugüne buradayız. Bosna Hersek’in nüfusunun yüzde 57’si yurt dışında, toplam 94 ülkede yaşamına devam ediyor. Ne kadar büyük bir darbe yedik ki bütün dünyaya dağıldık. Biz hiçbir zaman kendi çocuklarımızı intikam almak için, kin beslemek için büyütmüyoruz. Barış içinde yaşamak için çocuklarımızı eğitiyoruz. Yine de hayatta kaldığımız için mutluyuz. Mücadelemiz devam ediyor ama silahla değil. Dünyaya gerçeği anlatmak için mücadele ediyoruz. Bunun için bu filmler, bu sergiler bizim için çok önemli. Tüm dünyaya gerçeği söylemeye devam edeceğiz. Yaşasın Bosna Hersek, yaşasın Türkiye, ne mutlu türküm diyene!”
Karşıyaka Srebrenitsa’yı unutmadı!
Srebrenitsa katliamının 26. yılı nedeniyle Karşıyaka Belediyesi Ahmet Piriştina Kültür Merkezi'nde anma etkinliği gerçekleştirildi. Tören, fotoğraf sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp'in katliamla ilgili hazırladığı sunumun gösterimiyle başladı.
09 Temmuz 2021 - 12:00
YORUMLAR