Fahrettin Altay Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikte, 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İzmir Şizofreni Derneği Başkanı Prof. Dr. Köksal Alptekin, şizofreni hastalığında özgürleşmenin önemine değindi. Alptekin konuşmasında, "1960'lı ve 70'li yıllarda Avrupa'da, hastaların kapalı ortamlarda uzun süre kalmasının hastalığı daha kötü hale getirdiğinin anlaşılmasıyla Dr. Franco Basaglia, duvarları yıkmıştır. Bunun simgesi de Mavi attır" dedi. Özgürlüğün olduğu yerde şizofrenin iyileşme süreci gösterdiğini belirten Alptekin, yasakların olduğu yerlerde ise hastalığın daha kötü bir seyir halinde olduğunu ifade etti. 9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Hollanda ile bağlantılı ortaklaşa yapılan çalışmalarına İzmir'de şizofreni hastalığının yaygınlığına baktıklarını belirten Alptekin, "İzmir'de şizofreni hastalığının yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 0,85, psikotik bozukluk içinde bu yüzde 2,5, bu da İzmir'de yaklaşık 40 bin şizofreni hastası ve 100 bin psikoz hastası var. Aktif hastaların sayısı ise, binde 2,5 ile 5 arasında. Bu da İzmir için aktif mevcut 2500 hasta var ve her yıl 250 yeni genç şizofreni hastalığına yakalanıyor. Psikoz olarak baktığımızda da her yıl bin, bin 500 kişi bu sayıya ekleniyor. Şizofreni iyileşebilen bir beyin hastalığı, ilaç tedavileriyle toparlanabiliyor ama ilaç tedavisi tek başına yeterli değil, hastaların topluma kazandırılabilmeleri için bazı desteklerin sağlanması lazım, burada Karabağlar Belediyesi'ne ve Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Etkinlikte, Mavi At Heykeli'nin açılışını Karabağlar Belediyesi Başkanvekili Nurdan Şenkal Uçar ve İzmir Şizofreni Derneği Başkanı Prof. Dr. Köksal Alptekin yaptı.
Heykelin açılışının ardından Bozyaka Kültür Merkezi’nde Uzman Doktor Hakan Delibaş, Uzman Doktor Adem Bayrakçı ve Ergoterapist Fahriye Pehlivan’ın katıldığı bir söyleşi de gerçekleştirildi. Başkanvekili Nurdan Şenkal Uçar konuşmasında, "Engelli vatandaşlarımızı toplumun her kesiminde görmek, onları üreten bireyler haline getirmek bugün onlar için yapılması gereken en önemli işlerdendir. Herkes şizofreni hastalığına yakalanabilir. Doğru bir tedaviyle bireyleri hastaneler yerine aileleriyle veya toplum içerisinde üretici bir hayat sürdürtülerek iyileştirme şansı var" diye konuştu.
Söyleşi de konuşmacılar da şizofreni hastalığının ne olduğu, Türkiye’de kaç tane toplum ruh sağlığı merkezi olduğu ve toplumda damgalama konuları üzerine bilgi ve birikimlerini izleyicilere aktardılar.
Konuşmalar sonunda Karabağlar Belediyesi Başkanvekili Nurdan Şenkal Uçar ve Başkan Yardımcısı Y. Güven Güngörmüş, konuşmacılara fidan sertifikası vererek teşekkür etti.
Karabağlar, şizofreni hastalığını ele aldı
Karabağlar Belediyesi, Engelliler Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikte şizofreni hastalığı konusu ele alındı. İzmir Şizofreni Derneği'yle işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, şizofreninin simgesi olan "Mavi At" heykelinin öyküsü ile birlikte açılışı yapıldı. Toplumda farkındalık yaratmak amacıyla yapılan heykelin açılışına Karabağlar Belediyesi Başkanvekili Nurdan Şenkal Uçar, belediye meclis üyeleri, belediye başkan vekilleri, muhtarlar ve dernek üyeleri katıldı.
19 Mayıs 2019 - 10:54
YORUMLAR