İzmir Kitap Fuarı’nda Ercan Kesal söyleşisi

İzmir Kitap Fuarı’nda Ercan Kesal söyleşisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta 18-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı’nda İzmirliler oyuncu ve yazar Ercan Kesal ile bir araya geldi. Kesal, fuarda yeni kitabı İsim Şehir Film Roman’ın imza günü etkinliği ve söyleşi programına katıldı. Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabından uyarlanan dizide de. rol alan Kesal, dizi çekimlerinin tamamlandığını söyledi.

İzmir Kitap Fuarı’nda Ercan Kesal söyleşisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta 18-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı’nda İzmirliler oyuncu ve yazar Ercan Kesal ile bir araya geldi. Kesal, fuarda yeni kitabı İsim Şehir Film Roman’ın imza günü etkinliği ve söyleşi programına katıldı. Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabından uyarlanan dizide de. rol alan Kesal, dizi çekimlerinin tamamlandığını söyledi.

İzmir Kitap Fuarı’nda Ercan Kesal söyleşisi
19 Nisan 2025 - 11:34

5. İzmir Kitap Fuarı, Kültürpark’ta kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen fuar kapsamında çok sayıda yazar okuyucuları ile buluşmaya başladı. Oyuncu ve yazar Ercan Kesal da hem yeni romanı İsim Şehir Film Roman’ın imza günü hem de okuyucularla söyleşi yapmak üzere Uzun Havuz Etkinlik Alanı’na geldi. Edebiyat ve sinema üzerine konuşan, katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kesal, Orhan Pamuk’un ünlü romanı Masumiyet Müzesi kitabından uyarlanan dizi çekimlerinin tamamlandığını duyurdu. Dizide Füsun karakterinin babası Tarık’ı oynadığını ifade eden Kesal, “Dizinin çekimleri yeni bitti. Orhan Pamuk da oynadı. Kemal karakterine ise Selahattin Paşalı hayat verdi. Çok iyi bir iş. Senaryosunu çok sevdim. Hem Masumiyet Müzesi’nin geçtiği apartmanı hem de benim karakterimin evinin olduğu mekânı İstanbul Balat’ta çektik. Dönem dizisi olduğu için zahmetli bir iş oldu. Bildiğim kadarıyla kurgusu sürüyor. Söylenilene göre uluslararası platformda seyredileceği için 30-40 dile çevrilecek iddialı bir iş” diye konuştu.

“Muhtar sahnesindeki bazı bölümler doğaçlama”
Söyleşi sırasında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Ercan Kesal, senaryosunu üstlendiği, Nuri Bilge Ceylan yönetmenliğindeki Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle ilgili de konuştu. Kesal, çok sözü edilen “Muhtar” sahnesindeki bazı bölümlerin doğaçlama olduğunu söyledi. Film için haftalarca gece çekimleri yaptıklarını ve çok üşüdüklerini vurgulayan Kesal, “Muhtar sahnesinde soba yanıyordu. Rahatladık ve kendimize geldik. Oyuncular da ekip de açtı. Arkadaşlar Kırıkkale’den kuzu eti getirmiş. Onları kavurmuşlar. Hayatımın en lezzetli etiydi. Yazdıklarımızın çoğunu oynadık. Doğaçlamayı başlatan Yılmaz Erdoğan’dır. O pasa giren de ben oldum. ‘Bu senaryoda yok’ demedim. Yönetmen de ‘Biz bunu yazmadık’ demedi. ‘Et on numara’, ‘Buna kokar derler’ kısımlarının hepsi doğaçlamadır. Sahnedeki gasilhane, göç ve morg meselelerini ise zaten yazmıştım” yanıtını verdi. Kesal, “Muhtar” sahnesindeki morg konusunu, bir köy yardımlaşma derneği başkanı ile yaptığı konuşmadan esinlenerek yazdığını da sözlerine ekledi. Bir Zamanlar Anadolu’da filminin sinema için de önemli bir yere sahip olacağını tahmin ettiğini belirten Kesal, çalışmalarının geri bildirimlerini aldıkça şükrettiğini dile getirdi.

“İzmir’e aşık oldum”
Ercan Kesal, eğitim hayatının sorulması üzerine ise şunları söyledi: “Ortaokul bitince Kuleli Askeri Lisesi sınavları için İstanbul’a gittik. Denizi ilk kez gördüğüm yıldır. Buraya geliş sebebim de İzmir’i çok sevmem. İzmir’e aşık olma nedenim diş hekimliği, tıp fakültesi değil. Ben 1975-1976 yıllarında Hava Harp Okulu sınavları için buraya geldim. Az daha pilot olacaktım, sol kulağım sakat çıktı. Pilot olacağım diye buraya geldim ama buraya aşık oldum. Fevzi Paşa Bulvarı’nda bir banka vardı. O bankada çalışan hemşehrimi bulmak için geldim ve İzmir’e aşık oldum. Sonra siyasal bilgileri kazandım. Harbiye ve mülkiye kapısından sonra tıbbiye kapısına da girdim. Orayı da bitirdim ve doktor oldum.”

“Kitapları mirasyedi gibi okuyun”
Yazma serüveninin okumakla başladığını, okumayan bir kişinin yazamayacağını söyleyen Kesal, “Yazabilen birisi bu dünyada her şeyi yapabilir. Yazmak bir gerçekliği yeniden icat etmektir. Bunu yaparken sizden öncekilerin mirasını mutlaka didiklemeniz lazım. O mirasa sahip çıkmanız, o mirası üstlenmeniz ve bir mirasyedi gibi korkusuzca, pervasızca onu harcamalısınız. Çehov’un mirasının canına okuyun. Hepsini harcayın. Dostoyevski’den kalanların hepsini pervasızca harcayın. Suç ve Ceza’nın canına okuyun, onu birkaç kere harcayın. Karamazov Kardeşler’i yiyin bitirin. Çünkü onlar yeryüzünün size bedelsiz bağışladığı armağanlardır. Beni var eden Avanos Halk Kütüphanesi’dir. Ben oraya düşmeseydim bugün bunları size anlatma yetkisine sahip olamazdım” ifadelerini kullandı. 

“Kendimi yeniden doğurmayı kitaplarla keşfettim” 
Bir insanın nasıl bir aileye doğacağına kendisinin karar veremeyeceğini ancak insanın kendini yeniden doğurmasının mümkün olduğunu ifade eden Kesal, “Kendinizi ikinci kez doğurabilirsiniz. Ben ailemin evladı olmaktan çok mutluyum ama bu benim tercihim değildi. Ben kendimi yeniden doğurmayı kitaplarla keşfettim” diye konuştu. 

Ünlü yazar ve şairler geliyor
İZKİTAP-5. İzmir Kitap Fuarı 18-27 Nisan 2025 tarihleri arasında festival gibi bir organizasyonla kitapseverleri, katılımcı yayınevleri, sahaflar, müzayedeler, konuk yazarlar, sergiler, söyleşiler ve imza günleriyle buluşturacak. Fuarın onur konukları yazar, karikatürist ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak ile felsefeci ve yazar Wilhelm Schmid.
5. İzmir Kitap Fuarı’nda Ahmet Ümit, Enver Aysever, Murat Yetkin, Pınar Öğünç, Sinan Meydan, Banu Avar, Ayşe Tolga, Zeynep Altıok, Akın Birdal, Ahmet Telli, Tacettin Bayır, Mustafa Balbay, İlber Ortaylı, Aret Vartanyan, Murat Ağırel, Timur Soykan’ın da aralarında yer aldığı isimler hem söyleşiler hem imza etkinlikleri hem de yeni kitap tanıtımları ile 10 gün boyunca Kültürpark’ta sevenleri ile buluşacak.

Fuarın etkinlik takvimi www.kitapizmir.com adresinde
İzmir’in merkezinde yer alan, her yerden kolayca ulaşılabilir olan Kültürpark’ta festival havasında geçecek kitap fuarını on binlerce kitapseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarla ilgili katılımcı yayınevleri, etkinlik, söyleşi, imza günü takvimi, ulaşım ve daha fazla bilgi  https://www.kitapizmir.com/ adresinde yer alıyor. İzmir Kitap Fuarı, 18-27 Nisan 2025 ve 17-26 Ekim 2025 tarihlerinde olmak üzere Kültürpark’ta iki kez düzenlenecek.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara bayram armağanı
İzmir Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara bayram armağanı
Başkan Tugay AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas’ı ağırladı
Başkan Tugay AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis...