Beko verdiği önergede; “Emekçilerin, bulaş riskinin yüksekliği yanında hastalanmaları durumunda iş bırakmaya zorlanmaları, yeni tip korona virüsün işyerlerinde yayılmasına rağmen üretime devam edilmesinde ısrar edilmesinin toplum sağlığı üzerinde muhtemel yıkıcı etkilerinin ortadan kaldırılması için Bakanlığın attığı adımların yetersizliği sıklıkla kamuoyunda dile getirilmektedir” ifadelerini kullandı.
Beko verdiği önergede ayrıca, Manisa Organize Sanayi Bölgesinde tek bir işyerinde dahi bin civarında vaka olduğu bilgisine rağmen işyerlerinde maske dağıtımı ve ateş ölçümü dışında önlem alınmadığı iddiasının yanıtlanmasını istedi. Anılan şartlar altında çalışmaya zorlanan, ancak çalışamadığı durumda işten çıkarılan işçi sayısını sordu.
Beko’nun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:
Salgın sürecinde emek yoğun ve emekçilerin mekânsal olarak sosyal mesafe kurallarına uyumunun zorlayıcı olduğu işyerlerinde hasta olan ya da hastalık belirtisi gösteren işçilerin zorla ve işsizlik tehdidi ile çalıştırıldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu kapsamda, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerinde vaka sayılarında önemli artış olduğu ve buna rağmen işçilerin hastalık riski altında çalıştırılmaya devam ettirildiği anlaşılmaktadır. Emekçilerin, bulaş riskinin yüksekliği yanında hastalanmaları durumunda iş bırakmaya zorlanmaları, yeni tip korona virüsün işyerlerinde yayılmasına rağmen üretime devam edilmesinde ısrar edilmesinin toplum sağlığı üzerinde muhtemel yıkıcı etkilerinin ortadan kaldırılması için Bakanlığın attığı adımların yetersizliği sıklıkla kamuoyunda dile getirilmektedir. Bu kapsamda;
1. Manisa Organize Sanayi Bölgesinde yeni tip korona virüs bulaş riskinin yüksek olduğu ve işyerlerinin mekânsal sınırlılıklarının yapısal niteliği ve tek bir işyerinde dahi bin civarında vaka olduğu bilgisine rağmen işyerlerinde maske dağıtımı ve ateş ölçümü dışında önlem alınmadığı iddiası doğru mudur?
2. Çalışanlar arasında sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı ve bu nedenle de hastalığın hızla yayıldığı ve Bakanlığınızın işçi sağlığı ve işyeri güvenliği adına önlem almadığı ve denetim yapmadığı bilgisi doğru mudur?
3. Anılan şartlar altında çalışmaya zorlanan, ancak çalışamadığı durumda işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır?
4. Covid-19 testi pozitif çıkan bir işçiyle temas halindeki başka bir işçinin semptom göstermediği takdirde test yapılmaya dahi gerek görülmeden çalıştırılmaya devam ettiği bilgisi doğru mudur?
5. Bahse konu işyerlerinde istihdamın ve toplum sağlığının korunması için önerilen tedbirlere uymayanlara karşı Bakanlığınızın almış olduğu denetim, soruşturma, suç duyurusu kararı kaçtır?
6. Bakanlığınızın denetim görevini yerine getirmesindeki eksiklerden kaynaklı hakkında soruşturma açılmış personelinizin sayısı kaçtır. Bunlar arasında ceza almış olanların oranı nedir?
7. Sağlık, işgücü ve istihdam kaybının emekçiler ve aileleri açısından oluşan riskin ve yükün telafisi ve tazmini adına Manisa Organize Sanayi Bölgesi özelinde atılmış adımlar nelerdir? Bu adımların atılmasından ötürü oluşan yükün işyeri sahiplerine rücû için atılmış adımlar nelerdir?
" İşçiler hastalanınca işten çıkarılıyor, siz ne yapıyorsunuz?"
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işyerlerinde vaka sayılarında önemli artış olduğu ve buna rağmen işçilerin hastalık riski altında çalıştırılmaya devam ettirildiğine dair Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi verdi.
11 Ağustos 2020 - 11:46
YORUMLAR