CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Isparta’nın bir türlü tamamlanmayan gölet sorununu” Meclis gündemine getirdi.
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.
CHP Milletvekili Av. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, 2013 yılında ihalesi düzenlenen ve temeli atılan Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Göleti’nin, Isparta’nın Yenişarbademli İlçesi’nde bulunduğunu ifade etti.
Göletin temelinin sadece 2013 yılında atılmadığını, daha sonra genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçim döneminde gölet için toplam 3 defa daha temel atma töreni düzenlendiğini belirten Av. Sevda Erdan Kılıç, “Göletin tamamlanma tarihi olarak 2018 yılı belirlenmişti ama 2018’den bu yana sulama göletinin inşaat çalışmaları yarıda bırakılarak durdurulduğu için gölet hala bitirilemedi ve bölgedeki araziler su ile buluşamadı. Anlaşılan o ki AKP göleti su deposu değil, oy deposu olarak gördü.” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şu anda bölgedeki arazilerin, Beyşehir Gölü’nden pompaj sistemiyle getirilen vahşi sulama sistemiyle sulandığını kaydederek, şunları kaydetti:
“Vahşi sulamanın da toprağa ve ürüne ne kadar zarar verdiği herkesçe bilinmektedir. Eğer gölet tamamlanmış olsaydı, sadece ilçeye ve Isparta’ya değil, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nin 2 mahallesine de hizmet verecekti. Ancak AKP iktidarının her zamanki yanlış politikaları ve iktidara yakın yandaş şirketlere ihaleleri vererek zengin etme politikası yüzünden gölet yarım kaldı; yandaş şirketler zenginliklerine zenginlik kattılar fakat Isparta halkı, Yenişarbademli halkı, toprak ve ürün su ile buluşamadı. Yandaş şirketleri zenginleştirmeyi bırakın; çiftçiyi, üreticiyi susuz bırakmayın.
Tarımsal sulama yapılamaması sebebi ile ilçedeki tarımsal üretimde ciddi düşüşler yaşanmaktadır, tarımla uğraşan çiftçiler ve üreticiler susuzluk sebebi ile mağdur olmaktadır. Meyve ağaçları susuzluk sebebi ile kuruduğu için kesilmek zorunda kalmakta, ilçenin tarımsal üretim potansiyelini değerlendirebileceği yeni bahçeler kurulamamaktadır. Sulama göleti tamamlanamadığı için çevredeki su kaynakları boşa akmakta, tarımsal faaliyet için kullanılamadan toprağa karışmakta ya da buharlaşmaktadır.”
- “Göletin maliyeti 7 yıllık tarımsal üretimi yedi bitirdi”
Şehit Hüseyin Gökhan Eriç Göleti’nin yapımına başlanmasıyla birlikte bölgede arazi toplulaştırılması da yapıldığını vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, “Gölet 2018’de bitirilecekti, ancak hala tamamlanmadı. Sürünceme devam ettiğinden dolayı gölet içerisinde kalan araziler de şu an kullanılamıyor. Arazi toplulaştırılmasından doğan yol yapımı işi ve eski ayaklı su kanalları yıkıldı. Bu yüzden hiçbir şekilde sulama yapılamıyor ve arazilerin büyük kısmı da susuz kalıyor. Buradan Bakana sesleniyorum; bu iş daha ne kadar sürüncemede kalacak, Isparta halkının mağduriyeti ne zaman sona erecek? Yoksa bu iş de ülkenin birçok yerinde defalarca temelini attığınız ancak tamamlayamadığınız ve yarım bıraktığınız diğer işler gibi sonuçsuz mu kalacak?” sorularını yöneltti.
CHP Milletvekili Av. Kılıç, yüksekliği 61 metre, su depolama kapasitesi ise 5,32 milyon m³ olan gölet bittiğinde 25 bin 400 dekar tarım arazisinin sulanmasının planlandığını ifade etti.
Göletin bir türlü tamamlanmasının devlete olan maliyetini de arttırdığına işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “2013 yılında ilk ihaleye çıkıldığında göletin maliyeti 18 milyon TL idi. Arazi toplulaştırma ve kapalı devre sulama sistemi ise 50 milyon lira. Toplam maliyet 68 milyon TL’ye bitecekken, bu yıl içinde bitmesi durumunda bile maliyeti 178 milyon TL’ye yükseliyor. Süreç uzadıkça ve gölet tamamlanmadıkça bundan dolayı devletin üzerine binen yük de sürekli artıyor. Yıllık 28 milyon lira tarımsal üretim gelir artışı sağlaması beklenen gölet, daha bitmeden ilk 7 senelik tarımsal üretimi yemiş görünüyor.” ifadesini kullandı.
YORUMLAR