Moderatörlüğünü Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin üstlendiği seminere, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Nilay Kayhan konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Piştav Akmeşe, “Özellikle pandemi süreciyle beraber her yerde ve her koşulda eğitim ve öğretim daha da önem kazandı. Bugün üçüncüsünü düzenlediğimiz seminer ile öğrencilerimizin öğretmenlik uygulamalarına katkı sağlayacağını düşündüğümüz, bilgi, beceri deneyim paylaşımlarını temel alıyoruz. Özellikle uzaktan eğitim ile devam eden öğretmenlik uygulamaları için derslerde örneklerin paylaşılması oldukça önemli” dedi.
Doç. Dr. Kayhan sunumunda, özel eğitimde “Öğretimsel Uyarlamalar” ve “Etkili Öğretim”, “Öğretimi Planlama”, “Öğretimi Uygulama ve Değerlendirme” başlıkları altında bilgiler verdi. Öğretimsel uyarlamaların, sosyal eşitlik ve hak temelli öğretim bağlamında ele alınması gereken bir konu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kayhan, “Öğretimsel uyarlamalar, sadece özel gereksinimi olan çocuklar için değil, her öğrenci için planlı, veri toplamayı gerektiren, bireyin öğrenme gereksinimini temel alan düzenlemelerdir. Bu anlamda her öğrencimizin var olan performansını temel aldığımız, içeriğe erişimlerini sağlamak için yapılan tüm düzenlemelerdir. Genel eğitim ve özel eğitim sınıflarında bireysel farklılıklar esas alınmalıdır. Bizim için bireysel farklılıklarda öne çıkan kısım da öğrenenlerin kendine ait özellikleridir. Bu doğrultuda öğretimsel uyarlama materyallerin, içeriğin, ortamın, değerlendirme araçlarının farklılaştırılmasıdır. Bu nedenle eğitim ortamlarında öğrenme gereksinimi ve özelliklerini temel alan etkili öğretim uygulamalarına yer verilmesi, oldukça önem taşımaktadır” diye konuştu.
Özel eğitimde etkili öğretimin, “Öğretimi Planlama, “Öğretimi Uygulama” ve “Öğretimi Değerlendirme”den oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Kayhan, Evrensel Tasarım İlkeleri ile öğrenme arasındaki ilişkiye de vurgu yaptı. Doç. Dr. Kayhan, “Etkili öğretim; tam katılımı hedefleyen, öğretmenin, çalıştığı yaş grubuna uygun düzenlemeleri içeren, bireysel farklılıkları dikkate alan bir kavram. Etkili öğretim becerisine sahip olan eğitimci, çocuğun performansını doğru belirleyen, uygun araç-gereç ve materyali seçen, sınıf ortamında fiziksel düzenleme yapabilen eğitimcidir. Aynı zamanda, çocuğun iyi oluş halini yani psikolojik ve ruhsal gelişimini, sosyal beceri gelişimini de destekleyen, olumlu sınıf iklimine önem veren eğitimcidir” dedi.
Etkili öğretim sürecinde eğitimcinin, ailelerle olan iletişiminin önemine dikkat çeken Doç.Dr. Kayhan, “Eğitimcinin gözlemleri kadar erken çocukluk döneminde ailenin gözlemleri de çok önemli. ‘Çocuk kaç yaşında konuşmaya başladı?’, ‘Hangi sözcüğü, kaç yaşında seslendirebildi?’, ‘Fiziksel koordinasyonu nasıldır?’ ‘Sosyal becerileri nasıldır?’ gibi soruların cevaplarının aileden alınması önem taşıyor. Aile ile kurulan iletişim, çocuğun bireysel özellikleri, öğrenme gereksinimlerinin belirlenmesine katkı sunacaktır. Dolayısıyla aile ile kurulan sağlıklı iletişim, etkili öğretim sürecini destekleyecektir” diye konuştu.
Seminerin sonunda Doç. Dr. Kayhan, katılımcıların sorularını yanıtladı.
YORUMLAR