EÜ’de “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri

EÜ’de “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri

Ege Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) tarafından “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri düzenlendi.

EÜ’de “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri

Ege Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) tarafından “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri düzenlendi.

EÜ’de “Engelsiz Uzaktan Eğitim” semineri
21 Haziran 2021 - 09:50

Moderatörlüğünü Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin yaptığı seminere konuşmacı olarak EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Manisa Celal Bayar Üniversitesinden Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı, İşaret Dili Tercümanlar Derneği Başkanı Banu Türkuğur Şahin ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Salgın dönemi, sağlık alışkanlıklarımız başta olmak üzere sosyal yaşantımızdan eğitim-öğretime, mesleki uygulamalarımızdan günlük pratiklerimize dek her alanda köklü değişimlere yol açtı. Bu değişimle birlikte eski pratiklerimizi, salgın koşullarına uygun yeni yöntem ve alışkanlıklarla değiştirmek kaçınılmaz bir hal aldı. Dolayısıyla sağlık çalışanlarımız, insanlığı hastalığa karşı koruma mücadelesi verirken düzenin aksamadan sürdürülmesinde toplumun her kesimi önemli sorumluluklar üstlendi. Şüphesiz ki üniversiteler de bu süreçte üstlendikleri hassas sorumluluklar ile salgınla mücadelenin ön saflarında rol aldı” diye konuştu.  

“Engelsiz bir üniversite yolunda önemli mesafe kat ettik”

Salgın sürecinde eğitim öğretim faaliyetlerini aksamadan sürdürdüklerini ifade eden Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak, salgın boyunca toplum sağlığının korunmasında aktif rol oynarken eğitimin de sağlık kadar hayati olduğu bilinciyle hareket ettik. Sürekli yenilediğimiz ve güçlendirdiğimiz uzaktan eğitim olanaklarımız ile eğitim-öğretim faaliyetlerimizi aksamadan sürdürüyoruz. Biliyoruz ki, salgının ortaya çıkardığı tüm bu yeni koşullardan en çok etkilenen kişiler de özel gereksinimli bireylerimiz oldu. Bu bilinçle, uzaktan eğitim imkanlarımız ile eğitimi, yalnızca zaman ve mekândan değil tüm engellerden uzak biçimde yürütmek için çaba gösterdik. Süreç boyunca özel gereksinimli öğrencilerimizin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirmeye özen gösterdik. Bu kapsamda, özel gereksinimli öğrencilerimizin derslerde mağduriyet yaşamaması için öğretim elemanlarımıza yönelik eğitimler düzenledik. Senatomuz kararıyla engel durumuna göre ölçme değerlendirme süreçlerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili kolaylaştırıcı kararlar aldık. Engelsiz bir üniversite olmak üzere çıktığımız yolda, bugün son derece önemli bir noktaya geldiğimize inanıyorum. Mayıs ayında gerçekleştirilen ‘Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni’nde üniversitemiz, bir Turuncu Bayrak (Mekânda Erişilebilirlik) ve iki Yeşil Bayrak (Eğitimde Erişilebilirlik) ödülü aldı. Bugün de engelsiz bir uzaktan eğitimi mümkün kılma noktasında paylaşımlarda bulunmak üzere bir arada olmaktan gurur duyuyoruz. Bu nedenle etkinlik kapsamında ağırladığımız değerli misafirlerimizin paylaşımlarına son derece önem veriyoruz” diye konuştu.

Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, engelsiz uzaktan eğitim konusunda UZEM ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Doç. Dr. Akmeşe, “Engelli öğrencilerimizle çeşitli platformlar üzerinden sürekli iletişim halindeyiz. Tüm gelişmeleri onlarla bu platformlar üzerinden anında paylaşıyoruz. Bizlere istedikleri zaman çok rahat erişebiliyorlar. Ege Üniversitesi olarak özel gereksinime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin eğitime eşit erişimlerini sağlamak için çalışmalar yaptık, yapamaya devam ediyoruz” dedi.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, yaptığı sunumda engelli öğrencilerin ailelerine ve eğitimcilerine düşen görevlerden bahsetti. Farklı engel gruplarının farklı gereksinimleri olduğunu söyleyen Kalaç, eğitim materyallerinin erişilebilir kılınması adına bilgiler vererek, erişilebilir platformlardan örneklerle sunumunu tamamladı.

“Bakanlığımız ve üniversitelerimiz pandemi krizini iyi yönetti”

İşaret Dili Tercümanlar Derneği Başkanı Banu Türkuğur Şahin, “2020 yılı Cumhurbaşkanımız tarafından ‘Erişilebilirlik Yılı’ ilan edilmişti. Bunun üzerine pandeminin gelmesi de erişilebilirlik uygulamalarının denetimine vesile oldu. Eğitim konusunda hem Milli Eğitim Bakanlığımız hem de üniversitelerimiz güzel çalışmalarla bu krizi iyi bir şekilde yönettiler” dedi. Özellikle işitme engellilerin eğitimleri konusuna değinen Banu Türkuğur Şahin, engel tanımlarını ve engelli öğrencileri desteklemenin yollarını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre Taşgın ise  “Erişilebilir Uzaktan Eğitim Uygulamaları” konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı. Yükseköğretimde uzaktan eğitim sürecini engelli bireyler açısından değerlendiren Taşgın, engelli bireylerin ders materyallerine erişimine yönelik ders öncesi, ders sırasında ve ders sonunda yapılması gereken uygulamaları örneklerle anlattı.

Etkinliğin sonunda konuşmacılar, katılımcılardan gelen sorulara cevap vererek merak edilen noktalara açıklık getirdiler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması