Ege Üniversitesi’nde sigara ile topyekûn...

Ege Üniversitesi’nde sigara ile topyekûn mücadele ediliyor

Ege Üniversitesi’nde sigara ile topyekûn mücadele ediliyor

Ege Üniversitesi’nde sigara ile topyekûn mücadele ediliyor
01 Haziran 2019 - 10:32

Ege Üniversitesi Hastanesinde tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda etkin mücadele yürütülüyor. Ege Üniversitesi Hastanesinde HalkSağlığı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalları ve Madde Bağımlılığı Enstitüsünde bulunan üç klinik ile sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara sağlık hizmeti sunulurken sigarasız alanların oluşturulması için de yıl boyu süren aktiviteler gerçekleştiriliyor.  

31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Gününde tütün ve zararları konusunda farkındalığın arttırılması konusunda uyarılarda bulunan Ege Üniversiteli uzmanlar yapmış oldukları çalışmalar konusunda da bilgi verdiler.  

Tütün mücadelesinin tütün ürünleri kullananlara ve bu ürünleri kullanmaksızın zararlarına maruz kalanlara yönelik çözümler üreten, halk sağlığının önemli bir müdahale alanı olduğunu belirten Doç. Dr. Hür Hassoy, ‘‘Sigara bırakma polikliniklerinin verdiği hizmetler tütün kontrolü için yapılan çalışmaların önemli bir ayağını oluşturuyor. Hastane içindeki polikliniğimiz sayesinde hem hastalarımızın hem de öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızın kolay erişebileceği nitelikli bir hizmeti sunuyoruz. BaşvuranlarınSağlık Bakanlığı’nın hibe ilaç programlarından yararlanmasını da sağlıyoruz. Öğretim üyeleri tarafından bizzat sunulan bu hizmetin asistan ve öğrenci eğitimlerine eklemlenmesi ile yeni sağlıkçı savunucuların yetişmesine de katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

 

“Dumansız hava sahalarının tüm İzmir’e yayılmasını hedefliyoruz’’

Tütün dumanından pasif etkilenimin önlenmesine yönelik uygulamaların da halk sağlığının tütün mücadelesindeki bir diğer müdahale alanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hassoy şöyle konuştu:  ‘‘Bu amaçla üniversitemizde kurulan “Dumansız Ege” çalışma grubunun içinde yer alıyoruz. Dumansız Ege; Ege Üniversitesi bünyesinde, bir yıldır faaliyet gösteriyor. Bu çatı altında kurumsal bir kimlikle tütünsüz üniversite anlayışını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kurumsal yükümlülük ve ihlallerin ele alınması, mekânsal düzenlemelerin yapılması ve özel günlerde etkinlik düzenlenmesi gibi çalışmaların yürütülmesini sağladık. Çalışmalarımızı bundan sonra tüm kampüse ve daha sonra da tüm İzmir’deki üniversitelere yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Tütün kontrol çalışmaları sonucunda sigara ve diğer tütün ürünlerinden arınmış bir topluma ulaşmayı amaçlıyoruz.’’

 

 

Bağımlılık sıralamasında sigara ilk sırada

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Md. Yrd. Madde Bağımlılığı AD Başkanı Doç. Dr. Görkem Yararbaş ise “Etkilenen insan sayısı dikkate alındığında hem dünyada hem de ülkemizde en yaygın bağımlılık tablosunun tütün kullanımı sonucunda ortaya çıktığını” söyledi.  Özellikle erken yaşlarda başlayan tütün kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Yararbaş, ‘‘Sigara, yaşam boyu sürebilen ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir bağımlılık tablosu yaratıyor. Sigara içen bireylerin bırakma konusunda zaman kaybetmeden harekete geçmesi son derece önemli. Her girişim başarıya doğru atılan önemli bir adım olacaktır ’’ dedi.

Kişiye özel tedavi programı

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2011 yılından beri Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti verildiğini söyleyen Doç. Dr. Yararbaş, ‘‘Bu süre içerisinde 8 bin 500 bireysel görüşme yaptık.  Kurumumuzda yürütülen yüksek lisans ve doktora programlarına ait tez çalışmalarının sonuçlarının uygulamaya sokulması ile sigara bırakma tedavi programımız sürekli gelişiyor. Temel olarak, başvuran olguların sigarayı bırakma konusundaki bireysel zorluklarının tespit edildiği ve kişiye özel çözümler üretildiği bir tedavi programı yürütüyoruz’’ şeklinde konuştu.

Göğüs Hastalıkları Sigarayı Bırakma Polikliniğinin çalışmaları konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Haydar Soydaner Karakuş da sigarayı bırakmayı düşünen hastalarla bire bir görüşmeler yaparak hastaya özel bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

Tedavi sırasında öncelikle sigarayı bırakmak isteyen hastanın başka hastalıklarının olup olmadığına bakıldığını belirten Uzm. Dr. Karakuş şöyle konuştu:  ‘‘Hastanın sağlıkdurumu, varsa eşlik eden hastalıkları ve kullandığı ilaçlar sorgulanır. Gerekliyse sigaraya bırakmada yardımcı tedaviler başlanır. Destek tedavi alınca bırakma daha kolay olacaktır. Bu ilaçlar yardımıyla, sigarayı bıraktığımızda görülen sinirlilik, huzursuzluk, aşırı sigara içme isteği gibi belirtiler azalır. Bırakmak kolaylaşır. Tedavide kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Tedaviler 3 ay sürelidir. Bu sürede hastalar takip edilir. Karşılaştıkları sorunlar çözülmeye çalışılır. Tedavi bitiminden sonra da bir yıl kadar izlemler devam eder.’’

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması