Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan ve Türkiye turizmine kazandırılan “Efeler Yolu Projesi”, Estonya’nın başkenti Tallin’de düzenlenen “Green Destinations 2023 Konferansı”nda “Top 100 Stories” yarışmasında “Culture & Tradition” (Kültür ve Gelenek) kategorisinde ödül almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Proje Yürütücüsü Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya’yı ve projeye katkı veren akademisyenleri makamında ağırladı. Proje ekibi, kazandıkları uluslararası ödül sertifikasını Rektör Prof. Dr. Budak’a takdim etti.
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya yürütücülüğünde 2019 yılında hazırlanan “Efeler Yolu Projesi”nin sonucunda oluşturulan 500 kilometrelik yürüyüş yolu, doğaseverlerin hizmetine açıldı. Projenin, bölge turizmini güçlendirmesi bekleniyor.
Hayata geçirilen proje ile bölgenin doğal güzelliklerine yönelik farkındalık oluşturulacağını söyleyen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya yürütücülüğünde üniversitemiz akademisyenlerinin 2019 yılında hazırladığı, İzmir Valiliği, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşların desteklediği ‘Efeler Yolu Projesi’ hayata geçti. 500 kilometre uzunluğundaki kültür rotasının her aşamasında özveriyle çaba sarf eden üniversitemiz mensubu akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Projemiz aynı zamanda uluslararası alanda da adından söz ettirerek Estonya’da düzenlenen yarışmada ödül aldı. Bölgeye kısa zamanda büyük bir turizm hareketliliği getirecek olan projenin İzmir’imize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Doğal ve kültürel varlıklar açısından zengin bir ülkeyiz”
Yürüyüş yolunun geniş bir alanı kapsadığını ifade eden Prof. Dr. Özgür Özkaya, “Bozdağlar ile Aydın Dağları’nda incelemelerde bulunan araştırma grubumuz, bu rotayı oluştururken dağlarda turizm potansiyeli en yüksek köyleri ve bu köyleri birbirine bağlayacak yürüyüş hattındaki önemli kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri belirledi. Organik ürünlerin satın alınabileceği yürüyüş rotasında pek çok köy de ziyaret edilebiliyor. Türkiye’nin en güzel köylerinden olan Şirince, Kaplan, Beyköy, Birgi, Bozdağ, Gölcük, terk edilmiş çok önemli bir köy olan Lübbey köyü, Ovacık Milli Parkı içindeki Ovacık köyü, Yukarıkızılca ve Nazarköy hattı Efeler Yoluyla birbirine bağlanıyor. Dağlarımızda kökleri Lidya medeniyetine uzanan eski kaleler, gözetleme kuleleri, antik kentler ve bunları birbirine bağlayan antik yollar var. Vatikan belgelerinde geçen önemli manastır ve kiliseler var. Osmanlı döneminden kalma önemli medrese ve hamamlar var. Bozdağlardan ipek yolunun bir hattı geçiyor. Aydın dağlarında Kuvayı Milliye Yolu olarak bilinen çok önemli bir güzergâh var. Efeler tüm bu yol ve geçitleri kullanmış. Efelerin Bozdağlar ve Aydın Dağları’nda saklandığı çok önemli yaylalar var. Parkur, kesintisiz yüründüğünde yaklaşık 1 ayda tamamlanabiliyor. Doğal ve kültürel varlıklar açısından çok zengin bir ülkeyiz. Yurt dışında bu tür uygulamaların örneklerine rastlayabiliyoruz. İzmir’in dağ köylerinde de buna benzer bir kalkınma yaratmak adına bu proje hayata geçirildi. Projemizin uluslararası arenada ödüllendirilmesinden ayrıca mutluluk duyduk” dedi.
Efeler Yolu rotası açıldı
Bölge turizmine can suyu olacak Uluslararası ödüllü Efeler Yolu Projesi Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlandı
16 Kasım 2023 - 11:46
YORUMLAR