Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği “Duayenler Onur Gecesi”nde 60 duayen isim ödüllendirildi. EDDMİB Başkanı Erkan Zandar, bir gecede milyonlarca kişinin emekli olduğunu, deri sektörü olarak nitelikli iş gücü bulmakta zorlandıklarını, EYT kararıyla sorunlarının daha da büyüyeceğine dikkati çekti.
Zor bir yıl bizi bekliyor
“2023’e sürprizlerle başladık” diyen Zandar, “Yönetim kurulu olarak hepimiz neredeyse emekliyiz. Bununla beraber hiperenflasyon döneminde stabil kurla ihracat yapma konusunda zorluklar yaşıyoruz. Kalifiye personel bulmak her geçen gün daha zorlaşıyor. Kolay bir yıl bizi beklemiyor. Ağırlıklı pazarımız olan Avrupa resesyon dönemine girdi. Helga bu yıl daha az ayakkabı alacak, John aracına deri koltuk kaplamayı erteleyecek. Alternatif pazarlarımızı artırmak için Eylül’de başlattığımız Kazakistan Sektörel Ticaret Heyetini 2023’de de sürdüreceğiz. Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik kapsamlı çalışma başlattık. Yılda iki defa milli katılım yaptığımız Expo Riva Ayakkabı Fuarı’nda bu yıl 200 civarı Türk firmasıyla yer almayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Dolar kuru 23,5 TL olmalı
Pandemi dönemiyle Türkiye’nin coğrafi avantajını iyi kullandığını vurgulayan Zandar sözlerini şöyle sürdürdü; “Artık navlun fiyatları pandemi öncesinin de altına düştü. Rekabetçi fiyat istikrarı açısından şu anda 23,5 seviyesinde olması gereken bir dolar kuruna ihtiyacımız var.”
Duayenlerimiz ihracat ve istihdamımımızı artırdı
“Duayenler Onur Gecesi”ni pandemi nedeniyle ertelenmiş olarak gerçekleştirdiklerini aktaran Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Sektörümüzün ihracatı için uzun yıllar emek veren değerli büyüklerimize teşekkür plaketi vermek üzere toplandık. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 1991’de kuruldu. O dönem ihracat 79 milyon dolar idi. 2022 sonu itibari ile bölge ihracatımız 191 milyon doları aştı. 1991’de Ege Bölgesi’nin deri ihracatında deri konfeksiyon ve tabakhaneler öndeyken bugün ayakkabı ihracatı toplam ihracatımızdan yüzde 60 pay alır hale geldi. Ayakkabı sektöründe büyük bir başarı hikayesi yazıldı. O dönem ayakkabı sektörünü ihracata yönlendiren geçmiş dönem Başkanımız Jak Galiko’ydu. Saraciye sektörü potansiyeli yüksek alt sektörlerimizden biri. Bölgemizde az sayıda firmayla çok güçlü ihracat potansiyeline ulaşıyorlar. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde Saraciye sektörümüzden atak bekliyoruz” dedi.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “Duayenler Onur Gecesi”nde plaket takdim edilen isimler;
Ayakkabı sektöründe; “Adem Gülşen, Ahmet Onmuş, Bahri Birsev, Bekir Pehlivan, Ender Fildişi, Fikret Şentürk, Hakem Gülşen, Halil Başkavas, Hasan Arıcan, Haşim Manav, İsmail Aytan, Mehmet Ali Tezcan, Mehmet Güler, Mehmet Öksüz, Mehmet Topbaş, Mehmet Yağcı, Murat Dağaltı, Musa Şen, Mustafa Çevikel, Mustafa Onmş, Necmi Mamak, Nevzat Onay, Özcan Yasakçılar, Recai Zandar, Şerif Ali Ülkücan, Şinasi Zandar ve Tahsin Güzel”
Saraciye sektöründe; “Musa Ertuğrul, Rüştü Artkıy, Şehmus Gündoğdu”
Deri-Konfeksiyon sektöründe; “Ahmet Birkoçak, Aydın Özmen, Bekir Ağartıoğl, Cemal Dönmez, Faruk Çançar, Hüseyin Tokul, Jak Galiko, Kamil Soyoğl, Mehmet Akdede, Mehmet Arıoğul, Mehmet Oray, Mehmet Özboyacı, Mehmet Sünbül, Metin Parıtlı, Taylan Sakoğlu ve Tevfik Ercan”
Tabakhane sektöründe; “Ali Alak, Avram Kastro, Eyüp Sevimli, Hanefi Akay, Mehmet Büncü, Muharrem Gülsever, Talip Sepici ve Tarık Sepici”
Onur Ödülleri; “Hatice Suzan Erman, Selahattin Güven, Süleyman Tahiroğlu ve Ümit Özkan”
Deri sektöründe gelecek 10 yılın yıldızı saraciye olacak
Türk deri sektörünün önemli merkezlerinden İzmir’de deri sektörüne bir ömür vermiş, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin kurulduğu 1991 yılında 79 milyon dolar olan deri ve deri ürünleri ihracatının 191 milyon dolar seviyesine ulaşmasını sağlayan duayenler için “Duayenler Onur Gecesi” düzenlendi.
05 Ocak 2023 - 15:33
YORUMLAR