“Çiğli, İzmir’in Gelişiminde Öncü Rol...

“Çiğli, İzmir’in Gelişiminde Öncü Rol Oynayacak”

Çiğli Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğinde hayata geçirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı - Çiğli Örneği” Projesinin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

“Çiğli, İzmir’in Gelişiminde Öncü Rol Oynayacak”

Çiğli Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) iş birliğinde hayata geçirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı - Çiğli Örneği” Projesinin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

“Çiğli, İzmir’in Gelişiminde Öncü Rol Oynayacak”
22 Mart 2022 - 17:46

İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen lansman toplantısına Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve yönetim kurulu üyeleri, Çiğli Belediyesi kadın müdürleri ve meclis üyeleri ile çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi. Toplantıda projenin aşamaları ve hedeflerine dair bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantıda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün, “Kadınlar toplumumuzun temel yapı taşı. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimi için aslında bir kadın devrimi diyebiliriz. Bir kenti dönüştürmeye o kentteki kadınları güçlendirerek başlamanın doğru olacağına inanıyorum” ifadeleri dikkat çekti.

Gümrükçü: “Çiğli, İzmir’in gelişiminde öncü rol oynayacak”
Lansman toplantısında konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “İzmir Ticaret Odası ile birlikte kadınlara yönelik böyle anlamlı bir projeye imza atmaktan dolayı onur ve gurur duyuyorum. Çiğli, 1992 yılında ilçe olmuş ancak hak ettiği potansiyeli ortaya koyamayarak kenarda kalmış bir ilçe. Bu anlamda birçok farklı alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İZTO ile hayata geçirdiğimiz bu proje Çiğli’mizin geleceğini planlama noktasında oldukça değerli. Bu çalışmada öncelikli bölge olarak Köyiçi Mahallemizi belirledik. Köyiçi Mahallesi ticaret unsurunu içerisinde barındıran, sosyal donatı olarak eksikleri bulunan bu etkenlerin yanı sıra vatandaşın da yoğun olarak dönüşüm talebinde bulunduğu bir bölge. Şubat ayında Belediye Meclisimizde Köyiçi Mahallesi’nin kaderini değiştirecek olan planlama ile ilgili ilk adımımızı attık. Bugün burada sunulan çalışma Köyiçi Mahallemize de etki edecek, dolayısıyla bu planlamalar, sadece plan olarak kalmayacak ve en kısa sürede hayata geçecek. Kentsel dönüşüm çalışmaları ve kentlerin gelişmesi İzmir ölçeğinde ele alınması gereken süreçler. Çiğli Belediyesi olarak bu anlamda öncü rol oynamak istiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla Çiğli’yi üç boyutlu olarak modelledik” ifadelerini kullandı.

“Kentleri dönüştürmenin yolu kadınları güçlendirmekten geçiyor”
Kentsel dönüşüm çalışmalarını kadın dostu bir perspektifle hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Gümrükçü, “Kadınlar bizim için önemli. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimi için aslında bir kadın devrimi diyebiliriz. Bir kenti dönüştürmeye o kentteki kadınları güçlendirerek başlamanın doğru olduğuna inanıyorum. Çiğli Belediyesi olarak 2019 yılından itibaren bu noktada ciddi çalışmalar sürdürüyoruz. Belediyemiz yüzde 45 oranında kadın başkan yardımcılarımız tarafından temsil ediliyor. Çiğli’yi kadın dostu, kadının güçlü olduğu bir kent haline getirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu çalışmalar kadına yönelik şiddeti engelleme noktasında da bize katkı sağlayacaktır. Bu projenin yanı sıra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 4 katlı bir binayı kadın belediyesi olarak düzenledik. Tam donanımlı Kadın Yaşam Merkezimizde talepte bulunan kadınlara hukuksal, psikolojik ve sosyolojik destekler içeren çalışanlarımız ile kadınların toplumsal yaşantıda güçlü olmasını sağlayacağız. Kurslarımız ile de kadın ve çocuklarımızın eğitim almasını ve kadınlarımızın o eğitimler sayesinde istihdama katılmasını destekleyeceğiz” dedi.

Mahmut Özgener: “Hukuk Fakültelerinde ‘Kadın Hakları’ dersi verilmeli”
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Çiğli Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kent Planlama Yaklaşımı - Çiğli Örneği Projemiz kentimiz açısından son derece önem taşıyor. Ülkemizde ne yazık ki kadına yönelik şiddet gündemden düşmemeye devam ediyor. Kadın cinayeti haberi almadığımız gün neredeyse yok. Kadına yönelik şiddetin bir nedeni ya da sebebi olamaz. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınabilecek her türlü önleme İzmir Ticaret Odası olarak destek olamaya hazırız. Eğitimin her aşamasında bu konu mutlaka ama mutlaka gündeme getirilmeli. Özellikle Hukuk Fakültelerinde öğrencilerin konuyla ilgili farkındalığını arttırmak için Kadın Hakları derslerinin konulmasını, toplumun her kesimine toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesini, 7 gün 24 saat hizmet sunan aile içi şiddet hatları kurulmasını, kadınların telefonlarına Acil Şiddet Hattı( KADES) kurulması için de bilgi mesajları gönderilmesini, şiddeti önleme ve izleme merkezlerinin ülke genelinde artırılmasını diliyoruz. Eğitimin yanı sıra bir diğer önemli husus da kadınlarımızın çalışma hayatına katılması. İzmir Ticaret Odası olarak kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ciddi ve samimi bir çaba içerisindeyiz. Odamızda ve vakfımızda görev yapan toplam 954 çalışanımızın 548’i yani yüzde 57’si kadın. İnanıyoruz ki bir ülkede kadınlar iş ve çalışma hayatında etkin değilse o ülkeden hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmesini bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

“Kadın dostu kent modelini Çiğli’de oluşturduk”
Kadınların iş hayatında çok daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Özgener, “TÜİK verilerine göre kadınların çalışma hayatına katılım oranı son bir yılda yüzde 30,8’den yüzde 34,2’ye çıktı ancak bu rakamlar yeterli değil. Bu haliyle bile erkeklerin yarısından daha az kadın çalışanımız olduğu anlamına geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2021 yılı verilerine baktığımızda Türkiye’deki kadınların iş gücüne katılım oranı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Kadının üretim sürecisinde olmadığı bir ekonominin de büyüyemeyeceği inancındayız. Bu vesileyle İŞKUR İzmir Bölge Müdürlüğü ve Çiğli Belediyemiz ile yaptığımız kadın çalışanın sayısını artırmayı amaçlayan protokolleri başarıyla sürdürdüğümüzü sizinle paylaşmak isterim. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına her zaman güvenmiş, kadının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için de birçok reform yapmıştır. Çünkü bir toplumun gelişmişlik düzeyi kadına verdiği değer ile ölçülür. Bizler de sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, kadının iş gücüne katılımını artırmak için bu anlayışın izinden gitmeliyiz. Bundan 6 ay önce kadına yönelik şiddet ile mücadele edebilmek ve kadın istihdamına destek olabilmek amacıyla Çiğli Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Amacımız kentimizin planlanmasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlamasına katkı koymak ve kadının günlük yaşamını kolaylaştırmaktı. Kadının yoksulluk yaşamaması, kentin her alanında güvenlik endişesi yaşamadan hayatını sürdürmesi için örnek bir planlama yapıldı. Proje kapsamında 5 yeni mezun şehir planlamacısı Çiğli Belediyesi bünyesinde çalıştı. Mevcut duruma bakıldı, sorunlar tespit edildi. Çözüm önerileri geliştirildi ve önerildi. Kadınlarımızın güvenli bir şekilde yaşayabilmesi, ekonomik hayatın içine katılması için de örnek bir planlama modeli oluşturuldu” diye konuştu.

Tutan Hergül: “Çiğli tercihimizin sebebi Başkan Utku Gümrükçü”
Çiğli’nin sosyolojik özellikleri bakımından projeye uygun bir kent olduğunun altını çizen İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Jülide Tutan Hergül, “Bu projede en büyük hayalimiz toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşmak zorunda kalmadığımız ve bu dengeleri sağlayabildiğimiz zamanları kısa süre içerisinde yaşamak. Çiğli’yi tercih etmemizin nedeni; Başkan Utku Gümrükçü’nün sıcak yaklaşımı ve kadın müdürlerdir. Bir diğer faktör ise Çiğli’nin Anadolu Caddesi’nin kuzey ve güneyinde çok farklı sosyal statüde vatandaşın olduğu bir kent olması. Çiğli’de Başkanımızla beraber örnek bir proje yapabileceğimizi belki de diğer ilçelerde de uygulanabilir bir proje olacağını düşündük. Geçtiğimiz yıl ne yazık ki ülkemizde 339 kadın cinayeti yaşandı. Bu projenin temelinde tek bir kadının daha aramızdan ayrılmamasını sağlayacak irade yer alıyor. TÜİK verileri de gösteriyor ki kadına istihdamda ve mecliste yeterince yer verilmiyor. Kadınların eşit temsili Anayasal bir haktır ve bu göz ardı edilmemelidir” dedi.

Efe Güney: “Bu proje İzmir’e, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye’ye örnek oldu”
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik ve Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney, “ İzmir’in iki önemli kurumu bir protokol imzalayarak bu projenin başlamasını sağladı. 5 kadın şehir plancısı, kadın dostu kentin amaçlarından bir tanesi olarak istihdam edildi. Bu proje birçok aşaması ile İzmir’e, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye’ye örnek oldu” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Beklentilerin farkındayız
Beklentilerin farkındayız
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması
Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti Basın Açıklaması