Moderatörlüğünü Seri ve İnovatif Girişimci Alphan Manas’ın yaptığı, Türkiye Bilişim Derneğinin desteği, Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü işbirliği ile düzenlenen etkinlik Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Borsası, Giltaş, Logo ve Türkiye Bilişim Derneği’nin de destek verdiği etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Necdet Budak, hayatın her alanında faaliyet zemini bularak, tüm insanlığı derinden etkileyen yapay zekânın, çağın en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyleyerek “Yaşanan gelişmelerin hızına baktığımızda, insanoğlunun yaptığı her işin yapay zeka sistemleri tarafından daha hızlı, daha verimli ve daha rasyonel biçimde gerçekleştirildiği bir geleceğin çok yakında olduğunu görebiliyoruz. Öyle ki artık, günlük hayatlarımızdan, profesyonel yaşamlarımıza kadar yapay zekanın kullanılmadığı bir alandan söz etmek imkansız hale geldi. Öğrenebilen yazılımların geliştirilmesi, bilgisayarlı görme, doğal dil işleme gibi alanlarda yapılan atılımlar, yapay zekanın kurumlarda, özel sektörde ve günlük yaşamda yaygınlaşmasına ve başarılı bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağladı. Teknolojide yaşanan bu hızlı gelişim, sağlık, endüstri, iletişim, güvenlik ve finans gibi pek çok alanda önemli değişimleri de beraberinde getiriyor. Her şeyden önce hızla genişleyen kullanım alanına bağlı olarak yapay zeka konusunda dünya genelinde ciddi bir küresel rekabet ortamı doğdu. Bu rekabet ortamında konunun insani, etik, ekonomik, toplumsal ve teknolojik boyutlarının kavranması büyük bir önem arz ediyor. Çünkü pek çok açıdan hayatımızı kolaylaştıran bu değişimler, hem bireysel hem ülkesel bazda bir takım dezavantajları da barındırıyor” diye konuştu.
“Bilimsel donanımızı ülkemizin katkısına sunmalıyız”
Prof. Dr. Budak, “Konuyu tüm boyutlarıyla geniş bir şekilde ele almak, bu teknolojinin dezavantajlarının, insanlığa faydalı olacak şekilde yönetilmesinin ve geliştirilmesinin ön koşuludur. Kısa bir süre önce, pek çok ülkenin yapay zeka üzerine ulusal stratejilerini açıklaması, konunun dünya genelinde ne kadar ciddiye alındığının en temel göstergesi. Bu konuda güncel gelişmeleri yakından takip ederek çağın koşullarına ayak uyduran ülkemiz de, çok değerli mesafeler kat etti. Microsoft ve EY iş birliğiyle Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki şirketlerin yapay zeka kullanımını değerlendirmek üzere hazırlanan rapora göre, ülkemiz bölgesinde lider konumunda. Stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından yapılan değerlendirmede ülkemiz, bölgede yapay zekaya en çok yatırım yapan ülke oldu. Buna ek olarak, yapay zekaya yönelik olarak ulusal nitelikte kapsayıcı bir stratejinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar da ülkemiz adına heyecan verici. Ülkemizi, devam eden küresel rekabette hak ettiği konuma taşıma konusunda bizlere de önemli sorumluluklar düşüyor. Bilimin merkezleri olarak, yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi için tüm imkanlarımızla çalışmalıyız. Ülke olarak kat ettiğimiz ilerlemeye bir katkı sağlayabilmek için bu konuda belirlenen ulusal hedeflere destek olmalı, akademik ve bilimsel donanımızı ülkemizin katkısına sunmalıyız” dedi.
Ege Üniversitesi olarak çağdaş eğitim anlayışı doğrultusunda dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini belirten Rektör Budak,“Üniversitemizde bugün gerçekleştirmekte olduğumuz etkinlikleri sağlıkta yapay zeka uygulamaları, tarımda yapay zeka uygulamaları gibi benzeri etkinliklerle sürdüreceğiz. Bu süreçte, dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi ve ilgili konuların tartışılması, ulusal stratejilerimizi belirlemede büyük rol oynayacaktır. Dolayısıyla bugün yapay zeka alanında deneyimli akademisyenleri, yöneticileri ve uzmanları bir araya getiren bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmak bizler için büyük bir gurur kaynağı. Bu konferans, tüm katılımcılara, güncel gelişmeleri, beklentileri, sorunları ve çözüm yollarının tartışılacağı faydalı bir paylaşım platformu sunuyor. Bu anlamda, bu tür etkinlikler sayesinde kamu, özel sektör ve akademi arasında oluşturulacak işbirliğinin; Ülkemizi yapay zeka alanında daha ileri taşımak adına stratejik bir öneme sahip olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
“Üniversite ve sanayi işbirliği ülkemiz için çok önemli”
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aybars Uğur; “Günlük Yaşamda Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi” konulu sunumunda, “Yapay zekadaki amacımız özellikle makinelere ve yazılımlara yapay zekayı entegre edebilmek. Yapay zekanın uygulama alanları önemli bir konu. Savunma sanayisi, sağlık, finans, ulaşım, tarım ve hayvancılık, mühendislik, mimarlık, spor, hukuk, insan kaynakları, yabancı dil, yani kısaca neredeyse tüm alanlara yayıldı” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nazım Kemal Üre; “İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Tanıtımı ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Örnekleri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Üre, “Ülkede Ar-Ge kapasitesinin geliştirilmesi, bu konuda yüksek içerikli projelerin üretilmesi öncelikli amacımız. Üniversite ve sanayi işbirliği ülkemiz için çok önemli çünkü sanayisi güçlü ve çok fazla getirileri olan bir ülkeyiz. Yapay zekânın gelişmesi konusunda çok büyük bir potansiyel var” diye konuştu.
“Kurumsal İş Uygulamaları İçin Bir Makine Öğrenmesi” konulu sunumunu yapan Logo Yazılım Geliştirme Danışmanı Tunç Gültekin ise; “Geleneksel yazılım odaklı olan süreci veri odaklı sürece çevirmek istiyoruz. Veri Mühendisliği, Veri bilimi, Makine Mühendisliği gibi uzmanlık alanlarında da kişileri istihdam etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
"Ciddi bir küresel rekabet ortamı var"
Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “Yapay Zekâ Alanında Ulusal Strateji Arayışları’’ konulu konferansta konuşan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak çağdaş eğitim anlayışımız doğrultusunda dijitalleşmeye büyük önem veriyoruz. Üniversitemizde bugün gerçekleştirmekte olduğumuz etkinlikleri sağlıkta yapay zeka uygulamaları, tarımda yapay zeka uygulamaları gibi benzeri etkinliklerle sürdüreceğiz” dedi.
24 Ekim 2019 - 09:54
YORUMLAR