Avrupa Birliği TC İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi, TC Tarım ve Orman Bakanlığı, TC Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve Şükran Ekonomik ve Tarımsal Kalkınmayı Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği İşbirliğinde yürütülen 'Ev Sahibi Topluluklar ve Suriyeli Mültecilerin Tarım Bilgilerinin Arttırılması ve İstihdama Katılması’ Projesi kapsamında, Mardin'de kurulan Halep Sabunlan Üretim Atölyesi’nde Ebru Baybara Demir’in proje koordinatörlüğünde eğitim alan 42 kadın, sabun üretimine başladılar.
KADINLAR ORTAK KÜLTÜRDE BULUŞTU
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın 26. Mardin Milletvekilliği döneminde başlatılan Topraktan Tabağa projesi kapsamında üretilen ‘Halep Sabunları’ TBMM’de milletvekillerine hediye edildi. Mardinli ve Suriyeli kadınların ürettiği Halep sabunlarını milletvekillerine takdim eden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, şunları söyledi: “Mardin’in Derik İlçesi'nin dünyaca ünlü Derik Zeytinlerinden elde edilen yüzde 93 saf zeytinyağı ve defne yağından geleneksel yöntemler ile üretilen saf sabunlar, Mardinli ve Suriyeli kadınları ortak kültürde birleştirerek aralarındaki iletişimi güçlendirmiş ve sağlıklı bir entegrasyon kurulmasına destek sağlamıştır. Kadınlarımız bundan sonraki yaşamlarında, Mardin'de kurulan 'Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ bünyesinde ürettikleri sabunların satış sürecini de yönetebilecek ve hayatlarını birer üretici olarak sürdürecektir.”
İZMİR’DE DE SONUÇ ALACAĞIZ
Topraktan Tabağa projesini İzmir’de de hayata geçireceklerini ve Mardin’de aldıkları güzel sonuçların İzmir’de de ortaya çıkacağına inandığını belirten Bölünmez Çankırı, kadınlara nerede olurlarsa olsunlar her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı. Mardin’den başlattıkları Topraktan Tabağa projesinin filizlerinin İzmir’de sonuç vermesini umutla beklediklerini ifade eden Bölünmez Çankırı, İzmir’deki çalışmalarında İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde bünyesinde oluşturulan proje ekibi tarafından titizlikle yürütüldüğünü ve proje kapsamında kadın istihdamına katkı sağlanacağını söyledi.
310 ÇİFTÇİ KADIN EĞİTİM ALDI
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın 26. Dönem Mardin Milletvekili iken himayesinde yürütülen Halep Sabunları Üretim Atölyesi haricinde Mardin'de yürütülen projelerde bugüne kadar 310 kadın çiftçi, tarım bilgilerinin arttırılmasını hedefleyen projelerde eğitim aldı. Projeler kapsamında bölgede kurulan tarımsal kalkınma kooperatiflerinde kadınların sürdürülebilir geçim kaynağına ulaşmalarına destek verildi.
Bölünmez Çankırı’dan üretici kadınlara destek
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Milletvekilliği döneminde başlattığı Topraktan Tabağa projesi kapsamında Mardinli ve Suriyeli kadınların birlikte ürettiği Halep sabunlarını TBMM’de milletvekillerine dağıtarak üretime başlayan kadınlara destek oldu.
17 Mayıs 2019 - 11:05
YORUMLAR