Bornova Belediyesi'nin yaş almış büyüklerimize özel olarak tasarladığı Çınarevi'nin önüne yerleştirdiği Avni Anıl Anıt heykeli, "Yontu Sanat Atölyesi" tarafından bestekarın ailesiyle de görüşülerek yapıldı. 190 cm boyundaki heykelin modelleme sürecinde bestekarın ailesinin görüşleri ve sanatçının geçmişteki fotoğraflarından yararlanıldı. Heykelde bestekar Avni Anıl, kendisine ait bir besteyi çalan koroyu yönetirken tasvir edildi. Heykel yapılırken bir koro şefinin hareketleri gözlemlenlenerek, bestekarın koroyu yönetirkenki en karakteristik hareketleri de dikkate alındı. Hatta bu sahnenin etkisini daha da arttırmak için, Anıl'ın önüne,"Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun" adlı bestesinin nota yaprakları ve bir nota sehpası eklendi.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Avni Anıl'ın musikimizin çok önemli bir ismi olduğunu belirterek, "Sembol olmuş değerlermizin anısını yaşatmayı bir görev biliyoruz" diye konuştu.
Tematik heykeller Bornova'nın her yerinde
Avni Anıl Heykeli'ni tarihi Büyük Park'taki Çınar Evi'nin önüne yerleştiren Bornova Belediyesi, daha önce de ilçedeki çeşitli meydanlara ve parklara farklı tematik heykellerle donatmıştı. Yine Büyük Park'a Türk futbolunun efsane isimlerinden Süleyman Seba Heykeli, Anadolu'da futbolun ilk oynandığı kent olan yere ise futbolcu heykeli dikilmişti. Atatürk Mahallesi'ndeki 6 dönümlük parka Bulgaristan'daki asimilasyon girişimlerine karşı barışçıl yürüyüşlerin yapıldığı sırada annesinin kucağındayken vurularak yaşamını yitiren 17 aylık Türkan bebeğin ismi verilmiş ve parka Türkan Bebeğin annesinin kucağında tasvir edildiği heykeli konulmuştu. Küçük Park ve Çevresi Heykelleri, Pınarbaşı Atatürk ve Çocuk Heykeli ve Eski Çarşı Önü Heykelleri ise Bornova'ya yarı bir renk kattı.
Avni Anıl Kimdir?
Radyo, gazino, televizyon dönemleri ve tüm Türk Sanat Müziği Konserleri'nde adı hep anılan, Avni Anıl İstanbul'da 23 Nisan 1928 yılında doğdu. Askerlik sonrası Polis Enstitüsüne girdi. 1955 yılında polislikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı. Akşam gazetesinin sanat sayfasını 3 yıl yönetti. İstanbul Radyosunun haber servisinde 1955-1967 yılları arasında çalışan bestekâr, 1967 yılında ''Avni Anıl Yayın Ajansı''nı kurdu. Dünya gazetesinin sanat sayfasını yöneten sanatçı, ''Musiki ve Nota'' adlı dergiyi çıkardı. Avni Anıl, ''Musiki Sözlüğü'' adı altında dört ciltlik eserinde Musiki Tarihi için önemli hatırâlar yayımladı. 1972 yılında İzmir Radyosu' nda 10 yıl süre ile müzik yayın şefliği yaptı. 1982 yılında İzmir Radyosu'ndan emekliye ayrıldı. Adana Büyükşehir Belediye Konservatuarı'nda sanat yönetmenliği yaptı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Türk Sanat Musikisi topluluklarının sınavlarını yapmak için Uzman Sanatçı kadrosu ile yeniden memurluğa başladı. 1993 yılına kadar Elazığ, Diyarbakır, Samsun, Konya ve Bursa'da koroların kurulması çalışmalarında bulundu. 1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Musikilerimizden Portreler isimli belgeseli ile televizyona başladı. Radyolarda "Sazdan Söze" ve "Dizelerden Ezgi Bahçesine" isimli programlara imza attı. Tam 140 adet bestesi bulunan Avni Anıl, 14 Haziran 2008 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Avni Anıl'ın heykeli Bornova'da
Bornova Belediyesi tematik heykellerine bir yenisini ekledi. Türk Sanat Müziği'nin değerli bestecisi Avni Anıl'ın orkestra yönetirken tasvir edildiği heykeli Bornova'nın sembol alanlarından olan tarihi Büyük Park'taki Çınar Evi'nin önüne dikildi.
28 Ocak 2019 - 10:41
YORUMLAR