Günümüzde sağlıklı yaşam, doğal kaynakların korunması ve çevre bilincinin tüm dünyada önem kazanması dolayısıyla organik tarım giderek yaygınlaşıyor. Organik tarım; hiçbir kimyasal girdi kullanmadan, üretiminden pazarlanmasına kadar tamamen kontrollü olarak gerçekleştirilen bir üretim şekli olarak ifade ediliyor.
Ödemiş Meslek Yüksekokulunun yer aldığı küçük menderes havzasının ekolojisi, organik tarıma uygun toprakları, ürün çeşitliliği, zengin ekosistemi ve üreticisi ile ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirterek organik tarım programının önemini vurgulayan Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Organik Tarım Programı Koordinatörü Prof. Dr. Şafak Ceylan, “Organik ürünlere talep ve dolayısı ile organik tarımsal üretim, tüm dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe artıyor. Bu anlamda mezun öğrencilerimizi, organik tarım sektöründe önemli bir geleceğin beklediğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
“Uygulayıcı meslek elemanı yetiştiriyoruz”
Ülke ve bölge kalkınması ile bilime katkıda bulunmak amacıyla nitelikli, uygulayıcı meslek elemanı yetiştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Şafak Ceylan, “Yüksekokulumuzda organik tarım eğitimi ile bu konuda yetişmiş, her türlü bilgi ve pratikle donatılmış öğrencileri sektöre kazandırıyoruz. Bu anlamda konuyla ilgili her türlü donanıma sahip bilinçli ve eğitimli mezunlarımızın sektöre katkıları da önemlidir. Organik Tarım Programı ile toprak ve su gibi doğal kaynakların korunarak, gelecek nesillere kirletilmeden bırakılmasını amaçlarken; sağlıklı, her türlü kimyasaldan uzak, doğal ve kontrollü bir üretim şeklinin benimsetilmesini hedefliyoruz” dedi.
Mezunların istihdam alanlarından da bahseden Prof. Dr. Ceylan, “Programımız kapsamında öğrencilerimiz 2 yıllık bir eğitim süreci sonunda ‘tekniker’ unvanı ile mezun oluyorlar. Türkiye’de organik tarım alanında faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı ile özel sektör kuruluşları bu konuda yetişmiş uzmanlara gereksinim duyuluyor. Mezunlarımız; bakanlığa bağlı kuruluşlarda, araştırma enstitülerinde, belediyelerde, organik tarım sektöründe faaliyet gösteren özel şirketlerde iş bulma olanağına sahipler. Ayrıca organik tarımsal (bitkisel ve hayvansal) üretim ve pazarlama alanında kendi işletmelerini de kurabilirler. Mezun öğrencilerimiz, isterler ise Dikey Geçiş sınavına girerek, alanları ile ilgili fakültelerde lisans eğitimini alabiliyor” ifadelerini kullandı.
YORUMLAR